Nordvest Privatskole i København er blitt satt under skjerpet tilsyn etter at tilsynsmyndigheten for privatskoler under et uanmeldt besøk den 21. juni fant jihad-materiale i et kopirom på skolen, skriver Berlingske.

Den danske avisen har også publisert bilder av materialet, hvor man ser en mann med et våpen, samt en oversettelse av den arabiske teksten, hvor det blant annet tales om martyrium.

I en lærebog, der ifølge tilsynet umiddelbart vurderes at kunne være et klassesæt, lyder en overskrift: »Til Jihad, I fremtidens unge«, mens der længere nede på samme side ses et billede af en soldat bevæbnet med en riffel.

På en anden side i bogen nævnes historien om Mus‘ab ibn Umair, der »udøvede jihad i slaget ved Badr« og »blev martyr i slaget ved Uhud«.

En islamforsker ved Københavns universitet kommenterer at materialet er «dypt problematisk» og kan legitimere vold, under den ambivalente forutsetningen – typisk for bransjen, jihad er jo så mye rart – om at det hele ikke settes inn i en Midtøsten-kontekst. Materialet avføder «vesentlig tvil» om hvorvidt skolen følger loven, skriver tilsynsmyndigheten i et brev.

Ifølge sine egne nettsider kunngjør Nordvest privatskole – som startet undervisningen i 2005 og mottar 12 millioner kroner pr. år i offentlig støtte – ikke overraskende at den har et muslimsk verdigrunnlag. Alle elevene ved skolen oppgis å være tospråklige. At betegnelsen er en eufemisme for elever som ikke er integrert i det danske samfunnet, ser man lett av billedmateriale enhver kan søke seg frem til.


Fra et besøk hos en 8. klasse ved Nord-Vest Privatskole i København. Elevene har ikke noe med saken å gjøre, men illustrerer hva slags skole det handler om. Stillbilde: YouTube.

Skolen påberoper seg å forene muslimsk tradisjon med nåtidens krav. Man trekker hurtig den konklusjon at det er nåtiden som islamiseres, og ikke islam som blir modernisert.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂