Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Blandingsteknikk på papir, 35,7 x 47,8 cm, Teylers Museum, Haarlem

Nederlandsk titel: Jezus en zijn discipelen.

I enkelte av Rembrandts verker, særlig i trykkene, er det åpenbart at han har kombinert forskjellige metoder. Han har brukt både etsning, koldnål og gravyr. I dette eksemplet er det benyttet penn og lavering med både grått, brunt og svart blekk, dessuten svart, rødt og grønt kritt, og hvit dekkfarge for høylysene.

Motivet er hentet fra de kanoniske evangelier. Stedsnavnet Getsemane (visstnok avledet av det arameiske ord for oljepresse) nevnes bare hos Marcus og Matthaeus, Lukas sier (ved) Oljeberget, og Johannes bare en hage på den andre siden av Kidron-bekken. Men alle fire har sannsynligvis hatt det samme sted i tankene.

Her etter Marcus 14, 32-42 (DNB 1930)

Og de kom til et sted som heter Getsemane; og han sa til sine disipler: Sett eder her mens jeg beder! Og han tok Peter og Jakob og Johannes med sig, og begynte å forferdes og engstes, og han sier til dem: Min sjel er bedrøvet inntil døden; bli her og våk! Og han gikk et lite stykke frem, falt ned på jorden og bad at denne stund måtte gå ham forbi, om det var mulig, og han sa: Abba, Fader! alt er mulig for dig; ta denne kalk fra mig! Dog, ikke hvad jeg vil, men hvad du vil! Og han kom og fant dem sovende, og sa til Peter: Simon, sover du? Var du ikke i stand til å våke én time? Våk og bed, forat I ikke skal komme i fristelse! Ånden er villig, men kjødet er skrøpelig. Og atter gikk han bort og bad, og sa de samme ord. Og da han kom igjen, fant han dem atter sovende; for deres øine var tunge, og de visste ikke hvad de skulde svare ham. Og han kom tredje gang og sa til dem: I sover altså og hviler eder! Det er nok; timen er kommet; se, Menneskesønnen overgis i synderes hender; stå op, la oss gå! Se, han er nær som forråder mig.

Teksten som er benyttet i Carlo Gesualdo di Venosas (1566?-1613) Tristis est anima mea (Min sjel er bedrøvet) er basert på Vulgatas latinske oversettelse av deler av Marcus 14.

Tristis est anima mea usque ad mortem: sustinete hic, et vigilate mecum: nunc videbitis turbam, quae circumdabit me: Vos fugam capietis, et ego vadam immolari pro vobis. Ecce appropinquat hora, et filius hominis tradetur in manus peccatorum.

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂