For dem som følger godt med var utfallet av James Comeys forklaring blandet. Det var ingen «smoking gun» mot presidenten, og Comey ga noen opplysninger som reiser spørsmål ved hans egen handlemåte. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Under utspørringen torsdag kom James Comey med en avsløring han kanskje ikke helt forsto rekkevidden av: Den tidligere justisministeren, Loretta Lynch, ba Comey og FBI unngå å omtale etterforskningen av Hillary Clintons epost-server som «etterforskning» og heller kalle det «sak», «matter».

Mediene er i harnisk fordi Trump han uttrykte håp om at Comey kunne droppe saken mot Michael Flynn.

Grunnen til at forrige justisministers henstilling er «juicy» er at den samme Lynch møtte Bill Clinton på en rullebane i Phoenix hvor de to satt og snakket privat en halv time. Ikke lenger etter varslet Comey at han ikke ville reise sak mot Hillary, selv om hun hadde oppført seg «grovt uforsiktig» med offentlige dokumenter.

-Men, ble Comey spurt, siden du med en gang tok notater etter møtet med Trump 14. februar, hvorfor gjorde du det ikke med Lynch? Comey ble svar skyldig. Han innrømmet at han burde gjort det, men av en eller annen grunn glemte han det.

Denne detaljen, innrømmelsen av å ha gitt etter for Lynch, var i overensstemmelse med Hillary-kampanjens tilbakevisning av etterforskningen mot henne.

Comey said he was “concerned” with Obama Attorney General Loretta Lynch’s demand that he call the Hillary Clinton email probe a “matter” rather than an “investigation.”

“That concerned me, because that language tracked the way the [Clinton campaign] talked about the FBI’s work, and that’s concerning,” Comey testified.

“It gave me a queasy feeling,” he added.

Men hvis Comey fikk en kvalm følelse av Lynch, hvorfor forfattet han ikke et «memo» som han ga til sin venn, jusprofessoren, for at han skulle lekke videre til pressen, slik han innrømmet at han gjorde med Trump-notatet?

Comey said that he instructed a friend, Columbia Law School professor Daniel Richman, to leak details of transcripts of his memos to the media.

Comey sa beveggrunnen hans for å lekke var at han ville fremskynde opprettelsen av en spesialetterforsker. Han risikerer nå selv å bli etterforsket.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂