Bildet: Er american politics blitt et dumbing down? Mange betrakter avsløringene om Trump med en blanding av avstand, avsky og likegyldighet. De har hørt om at det skjuler seg noen forferdelige hemmeligheter i måneder, men hvor er bevisene? Når man forsøker å gripe essensen fortaper den seg i tåke. Politikken begynner å minne om Dum & dummere fra 1994 med Jim Carrey og Jeff Daniels.

Amerikansk politikk produserer stadig nye ord som blir stående som symbol på en epoke. Si «Watergate» og Richard Nixon kommer automatisk opp. Hva vil ettertiden assosiere med Donald Trump? Så langt er det ett ord som oppsummerer hva hans periode handler om: Nothingburger.

Den som eier ordet bestemmer også historieskrivningen. Hvis nothingburger blir stående har New York Times, Washington Post, CNN og MSNBC tapt. De har kastet alt de har av ressurser inn i å knekke presidenten, fra de mest private, personlige detaljer til mobbing av ham som evneveik og mentalt unfit to be president. (Dette var Hillary Clintons diagnose før valget – temperamentally unfit – og det lå mye mer i det enn mediene rapporterte). Mediene og «liberals» fulgte en strategi: Kast frem anklager og insinuasjoner, gjenta bestemte adjektiv om og om igjen. Til slutt vil de gå inn i språket. Journalister omtaler Trump på en måte som ville blitt kalt rasistisk hvis det hadde vært om en person som ikke var «hvit mann». Rett før G20-toppmøtet var det en som skrev at han ikke leser det daily intelligence brief, det komprimerte resymeet fra e-tjenestene som ligger på presidentens skrivebord hver morgen. Trump gidder ikke lese, han overlater det til medarbeiderne og ser heller på Fox, het det.

Forakten som øses ut over Donald Trump av mediene, hver eneste dag, i bøtter og spann, er et historisk fenomen. Det finnes ingen parallell.

Mange erkjente at Trump holdt en god tale i Warszawa sist torsdag. Men det at Trump nå uttrykkelig nevnte paragraf fem i NATO-charteret, musketer-eden, og kritiserte Russlands oppførsel, ble registrert, men heller ikke noe mer. En stor tale ble behandlet som en dump i veien: Noe man raskt la bak seg.

Man forstår hvorfor hvis man leser noen av de mest hysteriske kommentarene som står å lese i det som en gang var USAs stolte liberale organer, som Washington Post. Carl Bernstein og Bob Woodward rullet opp Watergate og skrev pressehistorie. I dag konkurrerer amerikanske journalister om å bli den nye Bernstein eller Woodward som finner the smoking gun som kan felle en sittende president: Beviset på at Trump-teamet samarbeidet med russerne.

Så langt har de bare produsert en nothingburger. En burger uten innhold.

New York Times prøver. Denne gang basert på nok en lekkasje: Jared Kushner oppdaterte informasjonen om hans kontakt med utenlandske representanter, ved å fortelle om et møte med en advokat som er kjent for å være lobbyist for russerne. Denne informasjonen lekkes til New York Times som setter i gang. Med på møtet i Trump Tower – det var ikke mer hemmelig enn at det fant sted i hovedkvarteret til Trump – var Donald Trump jr og daværende valgkampleder Paul Manafort. De var blitt lokket med at advokaten hadde opplysninger om kompromitterende bidrag til Hillary Clintons valgkamp.

Avisen spiller fortørnet over at noen kunne falle så dypt at de søker negativ info om motparten, og glemmer helt den 13 år gamle videoen av Trump som skryter av hvor langt han kan gå overfor damer – grab them by the pussy – som de liberale var overbevist om kom til å felle ham. The liberals ser ingen dobbeltmoral, registrer ikke at velgerne dømmer dem. Siste måling viser at bare 32 % av amerikanerne stoler på mediene. Hva sier dem om «decline of American democracy?»

Er Trump kuren eller del av sykdommen?

New York Times kjører storyen for fjerde dag tirsdag, nå med «avsløringer» om at det i en epost fra en britisk tabloid-journalist til Trump jr. ble informert om at den negative infoen om Hillary var del av en Kreml-pakke for å få Trump valgt.

New York Times-avsløringene lover mye, og spenner forventningene. Men når man leser ser man at de renner ut i sanden. I tredje avsnitt:

Mr. Goldstone’s message, as described to The New York Times by the three people, indicates that the Russian government was the source of the potentially damaging information. It does not elaborate on the wider effort by Moscow to help the Trump campaign.

Mr. Goldstone er den britiske tabloidjournalisten. Han skal ha skrevet en epost før møtet, som tre personer skal ha sett. New York Times omtaler dem kun som «tre personer», og avisen manipuler språket for å få det til å fremstå som at de sier at eposten viser at russerne sto bak. Det står nemlig «indicates» og ikke «indicated». Hvis det hadde stått «indikerte» ville det betydd at de tre personene sa det fremgikk av brevet at den negative informasjonen om Hillary var ledd i en russisk plan om å sette Trump i Det hvite hus. Slik vil man normalt lese setningen. Men det står «indikerer», og det vil si at det er de fire journalistene i the New York Times som står for tolkningen av brevet, som vi ikke har fått lese. Ikke kildene. Journalistene bekrefter denne tolkningen når de i neste setning skriver at det ikke er  noe i brevet som tyder på en større bestrebelse fra Moskvas side på å hjelpe Trump-kampanjen.

Dette er definisjonen på en nothingburger: En halvkvedet vise. Det har vært utallige slike i en kontinuerlig strøm siden Trump ble valgt.

Mediene gir ikke opp. Selv demokrater innrømmer at det ikke er funnet noe bevis på «russian collusion». Den kontinuerlige hamringen gjør noe med den politiske debatten. Det er en war of attrition, en utmattelseskrig som tar sikte på å male Trump-administrasjonen til støv. Med seg har mediene demokratene i Kongressen som bruker makten i komiteene som gransker the russian collusion. I tillegg kommer etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller.

Men siden USA fortsatt har frie medier kommer det også avsløringer om disse granskerne: Mueller er nær venn av sin etterfølger i FBI, James Comey. Comey har innrømmet at han lekket sine notater om møter med Trump gjennom en professor-venn for å få nedsatt en spesialetterforsker. Hadde han ikke taushetsplikt? Den samme Comey gjorde ikke noe med strømmen av lekkasjer fra Obama-ansatte i statsforvaltningen, som åpenbart hadde erklært den nye presidenten krig. Hvis Comey var så morally upright at han holdt Trump på avstand, hvorfor fant han seg i å bli instruert av justisminister Loretta Lynch til å omtale etterforskningen av Hillary for «a matter» og ikke en «investigation»? Enda verre: Comey har fortalt at han fant et dokument som ifølge ham selv gjorde det umulig for Lynch å avgjøre om Hillary skulle tiltales. Da Comey viste henne brevet be hun ham iskaldt om å forlate rommet. Den samme Lynch møtte Bill Clinton på en flyplass i Phoenix hvor de satt alene i hennes fly og snakket sammen, mens hele USA var opptatt av om Hillary kom til å bli tiltalt.

Europeere får ikke med seg disse detaljene, for norske medier rapporterer ikke om dem. Vi blir langsomt dummere. Frank Rossavik hadde mandag nok et gullkorn:

Som i Polen var han i godt selskap. Putin tenker omtrent som Trump, viste ham respekt og hadde all interesse av å etablere et godt forhold.

Amerikanere «trøtner» også på avsløringene, fordi de aldri fører til noen konklusjon. Dette er ikke Watergate, hvor et inbrudd og tildekningen av det, hadde en begynnelse og en slutt. Dette er en pågående, uavlatelig krig. En ny amerikansk borgerkrig.

En del av det liberale USA anser presidenten som illegitim. Men demokratene klarer ikke velte ham. De pøste ufattelig mye penger inn i et valgdistrikti Georgia. Likevel tapte de. Demokratene klarer ikke samle seg om en kandidat som virker samlende. De skjener ut til venstre.

Amerikanerne ser feil ved Trump. Men det liberale USAs feil er mer grunnleggende. Trump er amerikaner. De er ikke sikker på hva de liberale er. En nasjon for seg?

Inntil de liberale besinner seg ser det ut til at krigen fortsetter. Utmattelseskrigen fører ikke frem. New York Times har sagt opp redaktører for å ansette flere journalister som kan undergrave Trump.

Men fortsatt klarer de bare produsere nothingburgers.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂