Nytt

Marine Le Pen på en pressekonferanse i januar. Foto: Reuters/Jacky Naegelen

Vi er i krig med terrorister, og den krigen må Frankrike vinne, men de siste ti årene har både høyre- og venstreregjeringer gjort alt de kan for at vi skal tape den, sier Marine Le Pen.

Presidentkandidat og leder av Front National Marine Le Pen sa på en pressekonferanse fredag at Frankrike omgående må gjeninnføre grensekontroll og utvise utlendinger som holdes under oppsikt av etterretningstjenestene, skriver Reuters.

Hun la til at hun kommer til å gjennomføre tiltakene dersom hun blir valgt.

«We cannot afford to lose this war. But for the past ten years, left-wing and right-wing governments have done everything they can for us to lose it. We need a presidency which acts and protects us,» Le Pen told reporters at her campaign headquarters.

Franske velger skal stemme på søndag, og andre omgang er 7. mai. I lang tid har målinger indikert at Le Pen vil gå videre til andre runde, men tape den.

Until now, Le Pen had struggled to get the campaign to focus on her party’s trademark tough security and immigration stance. By contrast, she has been thrown on the defensive over her position to pull out of the euro zone, a proposal that lacks wide support.

Le Pen oppfordret landets sosialistregjering til umiddelbart å gjennomføre de tiltakene hun har fremmet i valgkampen. Hun kalte landets avtroppende president Francois Hollande for «notorisk veik», men sa at hun gjerne så en siste innsats fra ham før han går av: at han gjeninnfører en effektiv grensekontroll.

She added: «Elected president of the Republic, I would immediately, and with no hesitation, carry out the battle plan against Islamist terrorism and against judicial laxity.»

Utfallet av valget på søndag var allerede svært uforutsigbart – bedre ble det ikke etter gårsdagens terror.

Le Pen og Fillon er hardlinere når det gjelder immigrasjon og sikkerhetsspørsmål, men Reuters påpeker at andre valg som har kommet kort etter et terrorangrep – Paris i november 2015 i forkant av regionale valg, og skyting på en jødisk skole før presidentvalget i 2012 – ikke hadde noen tydelig effekt på valgresultatet.

 

Reuters: Le Pen says France must reinstate border checks to fight ‘Islamist terrorism’