Tidligere president Nicolas Sarkozy sier EU må gjennomføre drastiske reformer for å stanse oppslutningen om de nye høyrepartiene. Først og fremst må det gjøres noe med tilstrømmingen av mennesker utenfra Europa ellers vil den sosiale kontrakten eksplodere, sier Sarkozy.

Han foreslår å dele EU i to: en indre kjerne som fortsetter fordypningen, og en ytre ring av land hvor Brussels makt reduseres drastisk.

Sarkozy gikk konkret til verks: Schengen i sin nåværende form må suspenderes. Kun de land som blir enige om en felles innvandringspolitikk kan delta i et Schengen 2. De andre vil kunne  gjeninnføre grensekontroll.

Addressing the key issue of immigration, the focus of much anti-EU rhetoric, Mr Sarkozy said zero immigration was an illusion. But he said if action was not taken rapidly to control the inflow from outside the EU, “our social contract will explode”.

He said there should be an immediate suspension of the Schengen agreement on open borders within most EU countries, to be replaced by a “Schengen 2” which countries could join only if they properly imposed a common immigration policy.

Å røre Schengen har vært tabu i Brussel. Da Danmark forsøkte med en mild sporadisk kontroll et stykke innenfor den tysk-danske grensen, reagerte Brussel kraftig.

Hvis medlemslandene får valget og mange gjeninnfører grensekontroll, vil de land som beholder Schengen kunne bli utsatt for press fra egne velgere.

Sarkozy ser for seg en indre euro-kjerne bestående av Tyskland og Frankrike. De to skal være motoren i fordypet integrasjon. Men Frankrike er ikke hva det var og styrkeforholdet er i dag ujevnt.

Sarkozys forslag er et forsøk på å ta vinden ut av seilene til Front National som ligger an til å få 25 % ved EU-valget. Det er foran Sarkozys parti, UMP. Marine Le Pen anklager Sarkozy for å være en «eurogalning» og løpe Tysklands ærend.

 

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b48b34a4-e107-11e3-b59f-00144feabdc0.html#axzz32QkTk524

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.