Sakset/Fra hofta

Et svensk firma, Epicenter, begynte for et par år siden å tilby de ansatte å få et implantat i form av en microchip. Chip’en plasseres ved hjelp av en sprøyte inn i hånden mellom tommelen og pekefingeren.

Microchipen skal visstnok gjøre livet enklere ved at den åpner dører, håndterer printere eller kjøpe kaffe ved hjelp av en håndbevegelse. Hm, de fleste av oss greier vel allerede å åpne døren ved hjelp av en håndbevegelse? Vi tror vel ikke for et øyeblikk at poenget med en microchip under huden er for at vi lettere kan kjøpe oss kaffe?

Det arrangeres fester for de som er villige til å la seg microchippes. Det er nesten som en kult.

– Vi använder tekniken för att öppna dörrar, för secure printing, digitala visitkort och för att prata med smartphone-appar. Användningsområdena kommer säkert att öka, just nu är vi nyfikna på att se vad man kan göra i dag, säger Patrick Mesterton, vd och en av grundarna av Epicenter.

Ja, bruksområdene kommer sikkert til å øke…

En av grunnleggerne, Patrick Mesterton, er klar til å bli microchippet av en som ikke helt ser ut til å ha noen bremser. 

Implantatene er passive i den form at de kan bli lest, men kan ikke selv avlese informasjon. Men hvordan vet du hva som kan leses? Dette er å oppgi all selvstendighet og kontroll over seg selv.

Det er nok fornuftig å tagge bikkja, kuene og saueflokken, men hvor mange vil la seg tagge av arbeidsgiveren? Allerede er det flere selskaper som har trackere på firmabilene. Jeg hadde selv to vindusinstallatører som satt i varebilen utenfor huset i en halvtime før de kunne reise forleden, selv om de var ferdige før tiden. For de skulle jo ikke avslutte arbeidet før klokken 16.30, så bilen måtte pent stå parkert på min adresse frem til da. Slik blir det når tilliten i samfunnet blir borte – da må kontrollen inn istedet. Og resultatet er at vi alle blir ufrie.

Skremmende utvikling. Vil du utstyres med denne?

Mikrobiolog Ben Libberton ved Stockholms Karolinska Institutt, sier at hackere kan få ut store mengder informasjon fra slike microchips:

«The data that you could possibly get from a chip that is embedded in your body is a lot different from the data that you can get from a smartphone,» he says. «Conceptually you could get data about your health, you could get data about your whereabouts, how often you’re working, how long you’re working, if you’re taking toilet breaks and things like that.»

Sandra Haglof, 25, som jobber for Eventomatic, et av selskapene som jobber med Epicenter er klar til å bli microchippet. Hennes venstre hånd beveger seg såvidt idet hun blir tagget.

‘Jeg vil være en del av fremtiden’, ler hun.

Denne fremtiden som er underveis lover ikke godt. Kontantløse samfunn, fellestoaletter, jihadterror, historieløshet og en kultur med verdier som gradvis forsvinner i det nye store «vi». Og nå microchipping av arbeidsgiver.

Det må være mulig å gjøre andre og bedre valg.

The Independent   Morgonbladet  Metro