Mohanad Shareef Hammadi (23) og Waad Ramadan Alwan (30) kom til USA som flyktninger i 2009. De løy om at de hadde vært med å angripe amerikanske soldater i Irak med IED-bomber. Alwan rekrutterte Hammad til å skaffe penger og våpen til al-Qaida i Irak. FBI infiltrerte og ga dem bl.a. Stinger-raketter. Hammadi fikk 20 år, Alwan 30. Liberale medier latterliggjorde Kellyanne Conway da hun snakket om Bowling Green-massakren. Det kom aldri til noe terror i Kentucky, dessuten gjaldt planene Irak, ikke USA. Men Conways hovedpoeng – at terrorister kommer inn under dekke av å være flyktninger – holder. Det liberale USA får hysteriske anfall av Trump. Nevrosen har vart lenge. Statsadvokaten som fikk de to irakerne dømt: David Hale, the US Attorney for the Western District of Kentucky, called Alwan and Hammadi «experienced terrorists who willingly and enthusiastically participated in what they believed were insurgent support operations designed to harm American soldiers in Iraq.»

Men likevel sa han at deres planer ikke hadde noe med religion å gjøre.

Hale also noted after Alwan and Hammadi were arrested that it was «not an indictment against a particular religious community or religion.»

Avsløringen av de to fikk Obama til å suspendere innreise fra syv muslimske land, de samme landene som Trump ville suspendere i 120 dager, dvs halve tiden. Liberale medier gikk bananas og det at Trump fulgte opp noe Obama hadde begynt ble ignorert. Bowling Green er nå mer kjent for Conways forsnakkelse enn for selve hendelsenhttp://thehill.com/homenews/administration/317713-conway-i-meant-to-say-bowling-green-terrorists – at to irakiske terrorister kom inn som flyktninger. Begrepet nevrose er dekkende.

Journalist Lorns Bjerkan skulle bare mellomlande i Orlando før han fløy videre til Mexico. Men han fikk seg en stor overraskelse da han ble stanset av en tollbetjent som begynte å stille spørsmål.

Aftenposten slår opp saken som om amerikanerne er blitt gale. Avisen vil ha det til at det var Åsne Seierstads bok To søstre som var utslagsgivende. Men dette er noe som passer inn i Aftenpostens kram. Selv om det står tydelig at incidenten fant sted 29. desember, altså tre uker før innsettelsen, vil avisen at vi skal assosiere til et klimaskifte i USA.

Men avisen – og Bjerkan – jukser når de unnlater å påpeke at det var Obama som innførte restriksjonene som gjorde at Berkan ble satt på flyet tilbake til USA.

Etter å ha blitt utsatt for avhør som innbefatter kontroll med hans Facebook-konto – også noe som ble innført av Obama – får Bjerkan beskjed:

 

Min ESTA er ikke gyldig. ESTA står for Electronic System for Travel Authorization, og er en reiseautorisasjon som nordmenn trenger for å få innreise til USA. Den gjelder normalt for to år.

Jeg fikk min ESTA-søknad godkjent i forbindelse med en annen reise for halvannet år siden. Etter dette er det kommet nye regler. Disse reglene sier at de som har vært i Iran, Irak, Sudan eller Syria etter mars 2011, må søke om visum på ordinær måte. Og selv om papirene viser at jeg har godkjent ESTA frem til mars 2017, er det likevel min plikt å sette meg inn i nye regler som har kommet til etter at søknaden ble behandlet. Hadde jeg søkt i dag, ville jeg fått spørsmål om jeg hadde vært i Iran. Hadde jeg svart ja, ville jeg ha fått beskjed om å søke visum.

Det var Obama som innførte innreiseforbudet for de syv muslimske landene etter at man avslørte to irakere som planla terror mot amerikanere i Irak, fra Bowling Green i Kentucky. Forbudet varte bare et halvt år, men kontrollsjekken ble mye strengere. For halvannet år siden kom regelen om at også de som hadde besøkt disse landene måtte søke om ordinært visum.

Regelen kunne rammet hvem som helst. Om Bjerkan ble returnert fordi litteraturen, Facebook-vennene og reisen til Iran, virket som en trip wire som utløste ESTA-refusjonen, eller om han ville blitt avvist uansett, får vi ikke vite.

Det virker som om han tiltrakk seg oppmerksomhet og at det de fant gjorde at de reagerte. Bjerkan forstår, men synes det er sprøtt.

Han er realistisk nok til å forstå at det har å gjøre med massakren som fant sted i Orlando bare noen kilometer unna, et halvt år før.

Men hvor mye har Aftenposten fått med seg?

Høyres landsmøte gikk i dag inn for dobbelt statsborgerskap. En effekt av det vil være at det kan by på flere eksempler av den typen Bjerkan forteller. Hvis du velger å beholde ditt pakistanske pass sier det noe om hvor din lojalitet ligger. Hvis du ofte flyr hjem til Pakistan vil det fortelle amerikanske tollmyndigheter at du kan være interessant. De vil se på din Facebook-profil, dine venner, slektninger, dine interesser osv.

-Du vet at Iran er fienden, sier tollbetjenten til Bjerkan.

En slik ordbruk er ukjent og sprø for Aftenposten og tydeligvis vanskelig å forstå for Bjerkan.

Men amerikansk grensekontroll gjør bare jobben sin.

Hvis norske myndigheter ikke gjør det vil heller ikke nordmenn bli omfattet av Visa Waiver-programmet.

Da må vi søke visum flere uker i forveien, slik vi måtte under den kalde krigen, da vi måtte svare på om vi hadde vært eller var medlem av kommunistiske organisasjoner eller organisasjoner som var frontorganisasjoner for kommunistiske.

Overført på dagens konflikter vil det bety mye arbeid og mange komplikasjoner for mange mennesker, men det er dit vi er på vei.

Kanskje Aftenposten skulle prøve å forstå hvorfor?

 

 

Jeg tok med en bok om IS på flyet til USA. Det skulle jeg aldri ha gjort.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂