NRK-journalist Kari Stokke Nilsen er ute med et lurvete og lummert angrep på statsminister Erna Solberg og Senterpartiets leder fordi de våger å gå inn for en sunn norsk nasjonalisme.

Stokke Nilsen siterer historiker Øystein Sørensen, men det er vanskelig å tro at Sørensen har sagt noe så dumt. Det er nok Stokke Nilsen som har trukket hans uttalelser etter hårene.

Solberg møtte Slagsvold Vedum til diskusjon i Politisk Kvarter onsdag, og NRK håpet åpenbart at Solberg skulle kritisere Vedum for hans positive syn på norsk nasjonalisme. Men i stedet sa Solberg:

– Ikke i det hele tatt. Vi har en positiv nasjonalisme i Norge. Vi er et land som mobiliserer stor medfølelse både innenfor og utenfor landets grenser.

Siden NRK ikke fikk uttelling i studio, velger man i stedet å brunbeise begge to.

Sørensen sier bare det alle vet: På 90-tallet var det bare nynazister som ville bli kalt nasjonalister. Idag er begrepet på vei inn igjen. Men i stedet for å reflektere over hva som har skjedd i mellomtiden, velger NRK den kvikke løsningen:

Det er landets statsminister som snakker som en nynazist.

Dette er Mor Nille-logikk, og Kari Stokke Nilsen er ikke i god tro. Kall det oppdragsjournalistikk.

Da han forsket på nasjonalisme på 90-tallet, ville ingen bli stemplet som nasjonalister bortsett fra nynazistene. Nasjonalisme har også spilt en nøkkelrolle i de største katastrofene i verdenshistorien.

Nei, det er de totalitære ideologiene – fascisme, nazisme og kommunisme – som har «spilt en nøkkelrolle i de største katastrofene i verdenshistorien», og NRK er sterkt belastet med kommunistisk ideologi og fordommer. Blant annet har NRK arvet mye av den bolsjevitiske agitprop der mediene brukes til å knuse motstandere.

Nå også landets statsminister.

Stokke Nilsen trekker en annen kanin opp av hatten: Erik Oddvar Eriksen, leder av ARENA – senter for europaforskning. Han står alltid til disposisjon når motstandere av EU skal svartmales.  Eriksen holder opp et glansbilde av FN og EU som har lite med dagens realiteter å gjøre. Da blir motstanderne til «spoilere» av drømmen om et forent Europa.

– Det er bekymringsfullt og merkverdig at små land som er så avhengige av andre, tillater seg å bruke den terminologien.

Dette er jo bare tullprat. Er det noen motsetning mellom å samarbeide og forsvare sine egne interesser? Hva ellers skulle man forsvare? Andres?

Det er en meget tynn suppe Stokke Olsen har kokt.

Statsministerens kontor vil ikke kommentere. Heller ikke Sp. Forståelig nok.

 

https://www.nrk.no/norge/solbergs-nasjonalisme-retorikk-vekker-oppsikt-1.13378791