Under gårsdagens statsministerduell på NRK fikk deltagerne spørsmål fra en mor med et ikke-binært barn om hvordan de stilte seg til å innføre en tredje kjønnskategori.

Det var Hill Irene Remlo som utfordret statsministerkandidatene.

– Hen har en annen kjønnsidentitet. Når får vi på plass et tredje juridisk kjønn? spurte Remlo.

Støre svarte innledningsvis noe vagt.

– Det er fint at du kan snakke om dette, det kunne man ikke for noen år siden, det er et skritt i riktig retning. Jeg er generelt opptatt av at man skal være trygg på den du er.

På direkte spørsmål fra programleder Ingunn Solheim om når hen og en tredje kjønnskategori vil innføres hvis Støre fikk bestemme, svarte Ap-lederen slik:

– Vi er opptatt av at det skal gjennomføres. Utredes. Da må vi sette i gang et arbeid for at det skjer på en god og trygg måte. Jeg kan ikke sette noen dato på det, men vi er opptatt av å ta tak i det.

Vedum og Solberg mindre positive 

– Vi har ikke vedtatt at vi skal innføre en tredje kjønnskategori. Men det at man gjør det juridisk er jo en ting. Det som er det største fremskrittet i den norske samfunnsdebatten er jo mye større forståelse for hverandre, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi har ikke vedtatt at vi skal innføre en tredje kjønnskategori. Men det at man gjør det juridisk er jo en ting. Det som er det største fremskrittet i den norske samfunnsdebatten er jo mye større forståelse for hverandre.

Remlo mente at det ville skape trygghet for ikke-binære hvis de hadde en stat i ryggen som anerkjente at man kunne ha en annen kjønnsidentitet. Men Vedum sto på sitt.

– Dette er en diskusjon vi har hatt i partiet. Vi mener at det juridisk sett er best å fortsette med «han» og «hun».

Statsminister Erna Solberg (H) påpekte at de allerede har innført fritt valg av kjønnsidentitet, begrenset til han eller hun.

– Vi har ikke kommet dit at vi skal innføre hen som begrep. Jeg er i tenkeboksen, sa Solberg.

NRK: Støre vil innføre «hen», Solberg og Vedum er tvilende

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂