Det er en noe uvanlig utstilling Galleri Semmingsen på Tjuvholmen nå har gitt plass til i sine lokaler. Kunstnerisk sett er det blitt et slags raritetskammer av ting og tang, som kunstneren har satt sammen og ordnet etter en overordnet ide. Her finner vi postkort, pelsgjenstander, dukker og tekstilprodukter i alle varianter, i det hele tatt en overflod av brukte og forgangne ting, som i utgangspunktet har hatt en spesifikk og autentisk funksjon.

Under tittelen «Suvenir» har Anne Ingeborg Biringvad koblet alle de forlatte tingene sammen til mer komplekse enheter, slik at det oppstår helhetlige montasjer med ny mening. Fremgangsmåten kan minne om collager, der man lager bilder ved å klistre opp avrevne papirbiter fra aviser og blader. Biringvads metode er beslektet, men hun bruker ulike objekter for å skape en skulptural effekt. Hennes montasjer blir derved tredimensjonale og mer fysisk håndgripelige.

I fagspråket kalles den slags kunstobjekter for assemblager, ordet har fransk opprinnelse og betyr «sammenføyning». Kunsthistorikerne elsker slike begreper og prøver å spore opp hvem som var først ute med å sammenføye ting og elementer. Kroneksemplet er Marcel Duchamp, som riktig nok ikke laget kunstgjenstander, men anti-kunst, uten at presteskapet og profetene i kunstfagene har fått med seg den politiske negasjonen.

Men nok om det. Anne Ingeborg Biringvad er i alle fall ingen negasjonskunstner. Hun er tvert imot et oppkomme av fantasi og fabulering i former og farger. I tingenes fortsatt presente erindringspotensiale ser hun muligheten for å skape ny kunstnerisk mening. Men suvenir-perspektivet er ikke bare et isolert minneprosjekt, det handler mer om å synliggjøre fortidens hverdagssymboler i vår virkelighet her og nå, som en kommentar til samtidens problemer og utfordringer.

Alt dette høres abstrakt og kjedelig ut, og avgjort ikke noe som treffer den umiddelbare uttrykkskarakteren. De utstilte assemblagene sprudler nemlig av visuell virkelyst både i former og farger og inviterer oss straks til å nøste opp tingenes iboende betydninger og deres nye funksjon innenfor den kunstneriske helheten. Her kan man fundere og fantasere over gjenstandskombinasjoner og betydningsrelasjoner, og ikke minst undre seg over hvor kunstneren har hentet alle tingene og tankene fra.

Å bevege seg rundt i galleriet er som å komme inn i et Askeladden-univers, en eventyr- verden skapt ut fra prinsippet «Jeg fant, jeg fant». I likhet med Askeladden bruker kunstneren sine «objet trouve» i en retorisk dialog med publikum, men i hennes tilfelle er det usikkert om hun vinner prinsen og det halve kongeriket. Utsiktene til å erobre en velfortjent posisjon i kunstfeltet, er derimot mer sannsynlig.

 

Galleri Semmingsen:
Anne Ingeborg Biringvad, Assemblager
Varer fra 9/2 til 26/2. 2017