Det syriske ekteparet med syv barn kom til Karasjok. Her fikk de et eget hus med alt de trengte. Men familien Ibrahim har det tøft. Kulde og mørketid var ikke noe for syrere, selv om det jo ikke har vært spesielt kaldt i Karasjok i år. Barna gråter hver dag, og de vil heller tilbake til flyktningleiren i Libanon. Familien kom opprinnelig fra Aleppo i Syria.

– Vi trodde vi skulle til paradis da vi skulle til Norge, og at alt skulle bli bra. Men siden vi kom har vi ikke hatt en ordentlig god natts søvn. Barna gråter hver dag, sier den syriske sjubarnsmoren Jalilah Asad Ibrahim til NRK.

– Barna mine klarer ikke å tilpasse seg her, de får ikke med seg undervisningen på skolen, forteller Jalilah Asad Ibrahim.

– Sola dukker ikke opp, vi har ikke sett sola på flere måneder, forteller ekteparet Ibrahim fortvilt.

– Barna har det ikke bra her. De vil tilbake til teltet i Libanon, hvor de kan leke ute i sola hele dagen med slektninger og venner. Her er det kaldt og mørkt, avslutter en trist familiefar Mohammed Id Ibrahim.

Familien Ibrahim ble fløyet inn fra Libanon. En av de såkalt heldige utvalgte familiene som skulle få komme til Norge. Nok et eksempel på norsk misforstått godhet. Det er ikke gitt at lykken er å flytte til Norge, selv om de fleste nordmenn liker å tro det. Det er ikke alle som har det i seg å bli finnmarkinger.

De trodde at alt skulle bli mye bedre.  

Ifølge avisen Ságat vil 11 av totalt 16 bosatte flyktninger bort fra Karasjok.

IOM (den internasjonale organisasjonen for migrasjon) i Norge hjelper mange flyktninger å reise hjem. Lederen, Steve Hamilton, er ikke overrasket over at så mange vil hjem igjen.

– De forventet å kunne jobbe, forsørge familiene sine og bidra til samfunnene de kom til. Men her er det få jobber, og kvalifikasjonene blir ofte ikke anerkjent, sier Hamilton.

Men det er mer enn dette det dreier seg om. Selv om sjubarnsfar Jalilah Asad Ibrahim hadde kunnet jobbe og forsørge familien, så hadde Karasjok fremdeles vært Karasjok. Norge er et land hvor befolkningen har brukt noen tusen år på å tilpasse seg. Overgangen fra Libanon og Syria er selvfølgelig enorm.

Det er ikke første gang migranter har bedt om å få reise hjem. For to år siden ba 68 somaliere om å få reise hjem fra Vadsø. De ville heller tilbake til Somalia, sa de.

– Dette livet er ikke noe godt liv. Drømmen har snudd til å bli et mareritt. Jeg vil heller reise tilbake til Somalia og være en fri mann, sier Maalim Issaq Mohamed (28).

NRK   Nettavisen