68 asylsøkere i Vadsø gir opp og reiser hjem frivillig. At asylsøkere velger å reise tilbake til landet de flyktet fra tyder på at de ikke var så forfulgt som de skulle ha det til. De aller fleste er selvfølgelig økonomiske flyktninger som håper på et bedre liv i rike Norge.

De som har brukt 15.000 dollar på «flukten» var neppe de mest nødtrengende i utgangspunktet.

– Dette livet er ikke noe godt liv. Drømmen har snudd til å bli et mareritt. Jeg vil heller reise tilbake til Somalia og være en fri mann, sier Maalim Issaq Mohamed (28).

Maalim vil bidra. Frustrert over ikke å få lov til å arbeide i Norge, har han bestemt seg for å reise tilbake til Somalia hvor han har fått løfte om offentlig jobb. Han sier han ønsker å bruke stønaden han får fra norske myndigheter til å utdanne seg.

– Jeg vil bli sivilingeniør. Jeg vil bli noe. En mann med arbeid og ære

IOM heter organisasjonen som jobber med frivillige tilbakereiser. Det tilbys mellom 10.000 og 20.000 kroner i støtte for de som velger frivillig retur. Det gis også 10.000 kroner for hvert barn i tillegg.

Et røverkjøp i forhold til de utgiftene som ville påløpt i Norge ved fortsatt opphold.

Finnmarken

Oppdatering: Denne artikkelen er nå sett av 500.000 på Facebook. Del gjerne!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂