Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix.

Frp vil gi flyktningefamilier opptil en halv million kroner for å dra hjem. Betingelsen er at de frasier seg oppholdsretten og holder seg i hjemlandet. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er positiv til forslaget.

– Vi kan gjerne bruke 4-500.000 på familiar som ønskjer å reise til heimlandet, seier Listhaug til NRK.

Sylvi Listhaug har ledet arbeidet med å utvikle ny politikk i Frps innvandrings- og integreringsutvalg. Utvalget vil stille tøffe krav til innvandrere, men vil også bruke gulrot. Flere skal fristes til å vende tilbake til trygge opprinnelsesland:

– Vi ønskjer at fleire skal kunne reise heim til landet dei rømte frå og vere med på å bygge opp landet, sier Frp-politikeren til NRK.

Svært få returnerer

Forslaget retter seg mot folk som har fått asyl, noe som i utgangspunktet gir midlertidig opphold i Norge i tre år, men det er svært få som reiser tilbake til hjemlandet frivillig.

Ifølge UDI returnerte ni personer på denne måten i fjor med 15.000 kroner i returstøtte.

I løpet av en tiårsperiode har kun 218 personer reist frivillig fra Norge ved å benytte en ordning  der staten dekker flybillett og gir hver person et kontantbeløp på 15.000 kroner.

Listhaug og Frp har hentet inspirasjon fra Danmark. Danskene har økt støtten til retur, noe som har ført til at flere flyktninger reiser ut av Danmark enn inn i landet.

NOAS positiv

Frp får noe uventet støtte fra NOAS.

– Å gje flyktningar som vil returnere ei så stor pengestøtte at det faktisk er gjennomførbart, er absolutt positivt, sier fungerende generalsekretær Andreas Furuseth.

Men Furuseth er skeptisk til Frps vilkår om at flyktningene må frasi seg retten til opphold i Norge.

Ove Trellevik, innvandringspolitisk talsperson for Høyre, avviser ikke forslaget, men synes Frp er for rause.

– Vi blir eit veldig attraktivt land å søke asyl i dersom ein kan kome til Noreg å få språkopplæring, utdanning og arbeidserfaring, og så får du attpåtil stor pengestøtte til å returnere når det er trygt heime. Det kan føre til fleire ankomstar til Noreg, seier han.

Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani er betinget positiv:

– Dette er jo ei ordning vi har hatt sidan 80-talet. Viss Frp vil gjere den rausare, kan vi alltids sjå på det.

Vil ha med FN

Frp vil at Norge skal jobbe for en lignende støtteordning internasjonalt.

– Vi bør gå i bresjen. Vi må få med oss FN på å lage ordningar som hjelper flyktningar tilbake, seier Jon Helgheim, som er nestleiar i innvandringsutvalet i partiet.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.