2009: Frp foreslår å opprette asylmottak i Afrika – og møter en vegg av motstand og moralsk fordømmelse. 2018: Statsministeren er positiv til EUs forslag om asylmottak i Afrika. Men EUs forslag er «noe helt annet», ifølge Erna.

EUs forslag om å opprette mottakssentre i Nord-Afrika ble lagt fram på unionens krisemøte i Brussel søndag.

På møtet diskuterte EU-lederne behovet for en felles europeisk migrasjonspolitikk. Ett forslag pekte seg ut – det var enighet om at mottakssentre i Nord-Afrika kan være en løsning.

Dette er regjeringen nå åpen for å støtte.

– Om dette er noe EU går inn for vil vi være med. Dette er utfordringer som er viktig å håndtere i fellesskap, sier Solberg til VG.

Også innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Masud Gharahkhani er åpen for idéen om sentre utenfor Europa, uten at partiet har tatt stilling til dette ennå.

Det som møtte unison fordømmelse i 2009, er altså i ferd med å bli offisiell politikk for Norges to største partier. Men det er selvfølgelig helt uaktuelt å gi Fremskrittspartiet æren.

– Frp foreslo mottak i Afrika allerede i 2009. Vil du gi Frp noe ære for at det nå diskuteres, Erna Solberg?

– Det er riktig at Frp har tatt opp dette tidligere, sier hun, men vil ikke kalle det deres seier.

Statsministeren sier at også hun tok avstand fra Frps forslag i 2009, og er tydelig på at det som nå diskuteres er et helt annet forslag, med klare forutsetninger.

– Forskjellen er at dette er et felles europeisk samarbeid, så er det avhengig av innholdet om det kommer til å gå gjennom, sier statsministeren. (VG)

«Forskjellen er at dette er et felles europeisk samarbeid», altså. Hvis dette er hele forskjellen, hvorfor ble da Frps forslag møtt med fy-rop for ni år siden?

Sannheten er selvsagt en annen: Det er for pinlig å innrømme – enda en gang – at Frp hadde rett. Ikke minst fordi man fråtset i moralsk fordømmelse da man avviste forslaget i 2009.

Stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde er oppgitt: «Nå fremstår statsministeren som om forslaget fra FrP i 2010 var noe annet. Det var det ikke, og det burde statsministeren kunne innrømme.»

Dette skriver Tybring Gjedde i dag på sin facebookside:

UNDER FALSK FLAGG
Det kan faktisk ikke kalles noe annet. FrPs Bærekraftutvalg satt sammen 6 måneder for å meisle ut forslag som kunne sikre en bærekraftig innvandringspolitikk. De fleste av forslagene ble fremmet i Stortinget. Frp ble stående helt alene. Og karakteristikkene av enkelte av FrPs representanter var voldsomme og sårende.

Ett av forslagene var å opprette asylmottak i Afrika. Dette for å behandle asylsaker FØR asylsøkere forlot kone og barn og la ut på en farefull reise og for å sikre at asylsøkere uten behov for beskyttelse ikke reiste til Europa for kun å få avslag på søknaden. Og kanskje deretter allikevel bli værende i Europa.

Forslaget er IDENTISTISK med forslaget som EU nå diskuterer. I de ni årene som har gått siden FrP fremmet forslaget har flere millioner kommet til Europa og søkt asyl. Flere tusen har druknet. Nå fremstår statsministeren som om forslaget fra FrP i 2010 var noe annet. Det var det ikke, og det burde statsministeren kunne innrømme.

Jeg ønsker å legge til; en forutsetning for eventuell kvotefordeling av flyktninger er selvsagt at alle trygge land i verden tar i mot, ikke kun Europa/Vesten. Videre skal beskyttelse i utgangspunktet kun gis på midlertidig basis. Man vil jo at anta at flyktninger vil ønske å returnere når det er trygt i hjemlandet.

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!