Steve Bannon er tilbake og har gjort Europa til politisk arena. Men FrP synes han er for «ytterliggående». Har FrP fulgt med i timen? De adopterer den samme retorikken som fienden. Foto: Jonathan Bachman / Reuters / Scanpix.


 

Vi er ikke vant til at Fremskrittspartiet er spesielt intellektuelt interessert. Men siden man driver med politikk vil partiet uvegerlig komme i kontakt med nye strømninger, som partiet selv er en del av. Da nytter det ikke å si at: – Dette vil vi ikke ha noe å gjøre med.

FrP har hatt denne holdningen til Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene. Nå er det Steve Bannon de ikke vil ha noe med å gjøre, ifølge Christian Tybring-Gjedde. Han blir bedt om en kommentar til at Bannon har gjort Europa til sitt arbeidsområde, hvor han vil forsøke å lage synergier mellom partier på høyresiden.

Filternyheter skriver ikke om Bannon for å opplyse. De skriver for å sverte og så gå til norske politikere og spørre, intimiderende, ledende: – Er ikke dere også en del av dette fenomenet?

Dessverre har FrP trodd at man slipper unna svøpen hvis man bedyrer at det er man ikke. Det avkreves fordømmelse for at avstandtagen skal være troverdig. Også det har FrP’ere levert.

FrP har holdt seg med noen solospillere. Tybring-Gjedde er en av dem. Men når også han faller Bannon i ryggen, er det ynkelig.

– Mener du at Frp burde samarbeide med Steve Bannon?

– Ikke med Steve Bannon, han har nok litt mer ytterliggående standpunkter enn oss. Men at partier i Europa ser på en felles innvandringspolitikk og hvordan innvandringen kan gjøres bærekraftig, er jeg for. Det har aldri vært vondt å snakke med hverandre. Vi må finne ut en måte å bli enige på. EU har feilet, men innvandringen går sin gang, og det haster, sier han.

– Men vil du foreslå for Frp-ledelsen at dere skal snakke med Bannon eller andre av de europeiske høyresidepartiene?

– Jeg har ikke noe imot å samarbeide eller snakke med noen. Men det betyr jo ikke at man skal adoptere alle andre standpunkter disse partiene har. Man har ulik politikk. Vi er for eksempel liberalistiske og er for fri konkurranse, mens noen ønsker å beskytte markedene sine og er mer på Trumps linje, sier Tybring-Gjedde.

På det aller viktigste området for FrP – innvandring – serverer Tybring-Gjedde bare munnsvær: – Vi må finne ut en måte å bli enige på.

FrP har ikke forstått at de har sittet fem år i regjering. De er ikke lenger et opposisjonsparti. Dansk Folkeparti er støtteparti i Danmark. For begge tikker taksameteret og velgernes utålmodighet stiger. Det skjer ingenting.

Tybring-Gjedde nevner ikke hva som gjør Bannon fortjent til adjektivet «ytterliggående». Det er samme måte å avfeie og stemple folk på som FrP utsettes for. Her følger Tybring-Gjedde venstresidens dog-whistle-journalistikk.

Tybring-Gjedde nevner kun ett konkret punkt: frihandel. FrP er liberalistiske. Hva skal det bety? Både Paris-avtalen og WTO lar Kina drive handelspolitikk til sin egen fordel. Hvordan ville en verden se ut der det er Kina som bestemmer? Trump har satt ord på sammenhengen mellom nasjonal sikkerhet og sikre grenser. Du kan ikke skille de to, sier Trump og han er bare blitt enda sikrere på at Muren må bygges.

Bannon er klar på at programmet heter økonomisk nasjonalisme. Hvis man ikke sørger for å ivareta sine egne interesser blir man spist. Erna Solberg snakker som om det er frihandel og at det bare er Trump som er proteksjonistisk. Dette er tøv. USA er så stort at Trump kan sette makt bak kravene.

Det er ikke Norge. Det er kun olje-gass som gjør at Norges utenriksregnskap går i pluss.

Det Tybring-Gjedde viser er at han ikke forstår at Bannon tilhører det akseptable nye høyre i Vesten. Det må være noe alvorlig galt med kunnskapsnivået når Tybring-Gjedde ikke har fått med seg de. Hvor henter han sin informasjon fra? NRK og Aftenposten?

Document har lenge sett at FrP mangler en informasjonsstrategi. Partiet forstår ikke nødvendigheten av å bygge egne medieplattformer. Her ser vi resultatet.

 

Frp er skeptisk: Dette vet vi om Steve Bannons forsøk på å samle europeiske populister

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂