Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (FrP). Foto: Emilie Holtet / NTB

De to største borgerlige partiene vil at færre flyktninger skal få opphold i Norge, og at færre flyktninger skal få samle familien her. Det er KrF helt uenig i.

Uenigheter omkring flykting- og innvandringspolitikk har lenge vært en utfordring for et bredt borgerlig samarbeid. Dette ser ikke ut til å ha endre seg noe særlig, skal man tro en melding fra NTB.

Her berettes det om at Høyre og FrP nå vil ha en tydelig innstramming på dette området.

Innstrammingene er hovedpunktene i Høyre og Fremskrittspartiets nye, felles politikk, formulert i en fersk innstilling fra Stortingets kommunalkomité, melder Vårt Land.

I innstillingen fremmer de to store borgerlige partiene klare endringer for å stramme inn asylpolitikken.

Som britenes Rwanda-avtale

Høyre og FrP mener regjeringen blant annet må stramme inn adgangen til familiegjenforening, samt forhandle frem avtaler med tredjeland som sikrer beskyttelse til mennesker med «reelt beskyttelsesbehov».

Mange mener at Norge har tatt imot altfor mange flyktninger og asylsøkere uten at det har vært dokumentert at de virkelig trenger det, at deres liv er i fare om de ikke får være i Norge.

Dermed har Norge blitt et land mange oppsøker, og får opphold i, rett og slett fordi de ser på dette landet som et fordelaktig sted å være.

I tillegg ber de to partiene regjeringen om å utrede et system der Norge gir beskyttelse til sårbare personer som har behov for beskyttelse «ved å betale for omplassering til trygge tredjeland».

Blir dette praktisk, norsk politikk, kan Norge kunne gjøre som Storbritannia, som har signert avtaler med Rwanda i Sentral-Afrika om å ta imot flyktninger og behandle deres asylsøknader, ifølge avisen.

Denne avtalen har imidlertid vist seg vanskelig å gjennomføre i praksis for Storbritannia.

KrF: – Direkte uansvarlig

Et annet borgerlig parti, Kristelig Folkeparti, som samarbeidet med de to partiene da de satt i regjering, er ikke med på denne politikken. Det strider mot partiets «varme» profil.

– Å sende asylsøkere til et tredjeland er direkte uansvarlig og kan føre til alvorlige menneskerettighetsbrudd. Dette er ikke noe Norge burde bidra til, sier nestleder i KrF, Dag Inge Ulstein, til NTB.

Han påpeker at de landene som sender sine asylanter til tredjeland, ikke har satt noen krav til standard i leirene eller sikring av grunnleggende menneskerettigheter.

Mange vil mene at KrF skulle fått utformet slik krav til standard på flyktningenes opphold i tredjeland, ville det blitt nødvendig å innlosjere dem på de aktuelle landenes luksushoteller.

På nivå med krisen i 2015

Mari Holm Lønseth, innvandringspolitisk talsperson i Høyre, påpeker at ankomstene av asylsøkere til Europa nå er på det høyeste nivået siden flyktningkrisen i 2015 og 2016.

– Andre europeiske land strammer inn. Det må også Norge gjøre for å være bedre forberedt om vi skulle få en ny flyktningkrise på toppen av den vi allerede står i, sier hun til NTB.

Vil kreve H- og FrP-flertall

Dagens Ap/Sp-regjering vil neppe si seg enig i noe slikt forslag, spesielt ikke så lenge de er avhengige av støtte fra SV.

Det må derfor antagelig et regjeringsskifte til for at denne typen reformer skal få gjennomslag.

Men heller ikke det svært innvandringsliberale Venstre vil trolig være positivt innstilt til noe som kan begrense muligheter og rettigheter for flyktninger/asylsøkere/innvandrere i Norge.

For Venstre virker mottoet i denne sammenheng å være «jo flere, jo bedre, og jo før jo heller».

Skal et slikt taktskifte i norsk flyktning- og innvandringspolitikk kunne finne sted, må derfor de to initiativtakende partiene Høyre og FrP få flertall alene.

Per i dag ligger det ikke an til det på meningsmålingene, men det er ikke så svært langt unna.

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.