Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, leder og nestleder i FrPs innvandring- og integreringsutvalg, da de la frem utvalgets første delrapport. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Sylvi Listhaug og Jon Engen-Helgheim «vil gjøre det umulig å få opphold ved å søke om asyl i Norge». De som prøver, skal sendes til tredjeland.

Listhaug og Engen-Helgheim har utformet et programforslag som skal få slutt på «drukningsulykker og trafikken over Middelhavet som menneskesmuglere tjener store penger på».

Dette kommer til å stå i programmet, ordrett, sier de to til Aftenposten:

– Europa må si til asylsøkerne: Du får ikke asyl i Europa ved å søke på grensen. Hvis du kommer på grensen, får du ikke opphold. Uansett.

Listhaug leder FrPs innvandringsutvalg, og Jon Engen-Helgheim er partiets innvandringstalsmann.

– Vi må rett og slett å gjøre det umulig å få opphold ved å søke asyl i Europa. Vi må inngå avtaler med tredjeland om å sende folk dit når de kommer til oss som asylsøkere, sier FrPs nestleder Sylvi Listhaug.

Dersom en asylsøker får innvilget rett til beskyttelse, skal søkeren inn i FNs kvotesystem eller få beskyttelse i et land Norge har avtale med. Det vil altså ikke bli mulig å få opphold i Norge selv om asylsøknaden er blitt innvilget. Forslaget legger opp til at kun et begrenset antall kvoteflyktninger får opphold i Norge.

Norge må inngå avtaler med land som Tyrkia, Jordan, Libanon, Kenya og Rwanda om at de skal ta imot, behandle og eventuelt gi opphold til asylsøkerne, sier FrP-toppene. Europa må gjøre som Australia, som har forbudt at man kommer til landet med båt for å søke asyl.

– Vi vil bli kvitt all grunnløs asylinnvandring over natten. Og alle drukningene, sier de to.

Kun de som kommer som FNs kvoteflyktninger, skal få opphold, sier Listhaug, og sier Norge kan ta imot «en liten kvote flyktninger».

Flyktningkonvensjonen sier at du har rett til å søke asyl, men ingenting om hvor du skal ha rett til å være mens du venter på behandlingen, og det står ingen ting om utfallet, påpeker Engen-Helgheim.

Aftenposten påpeker at det kreves flertall med KrF og Venstre, og spør om det er realistisk:

– Jeg tror det kommer til å tvinge seg frem. Disse spørsmålene har en enorm sprengkraft, sier Listhaug.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.