Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, henholdsvis leder og nestleder i FrPs innvandrings- og integreringsutvalg, presenterer utvalgets første delrapport i Oslo den 2. mai 2019. Foto: Lise Åserud / NTB.

Fremskrittspartiet vil at engasjerte privatpersoner skal ta mer ansvar for integrering av flyktninger og asylsøkere i Norge, sier leder i FrPs innvandringsutvalg, Sylvi Listhaug, til VG.

– Vi vet det er mange som engasjerer seg for flyktninger og asylsøkere i Norge. Vi ønsker å bruke deres engasjement for å bedre integreringen av de flyktningene som får komme til Norge, sier Listhaug til VG.

– Hvordan skal det skje?

– Ved at de melder seg for å stille opp og ta ansvar. Det kan være naboer som går sammen for å ta imot en flyktning eller en flyktningfamilie. De skal ha ansvaret for å finne bopel og skal også forplikte seg til å bidra økonomisk. Canada har et lignende system.

De som får komme til Norge, vil lettere bli integrert og lære seg norsk hvis man lar vanlige mennesker slippe til med sitt engasjement over et avtalt tidsrom på fem år, mener Listhaug. Hun peker på at det er til hinder for integrering når for mange innvandrere samler seg i miljøer som på østkanten i Oslo.

Listhaug legger til at FrP heretter ikke vil slippe inn asylsøkere til Norge.

– Vi vil ha slutt på at asylsøkere kommer til Norge. De som likevel kommer, skal sendes rett ut igjen, til land Norge har avtale med, og få søknaden sin behandlet der, sier Listhaug.

FrP-nestlederen antyder at bistandsmidler kan brukes politisk for å oppnå dette.

Hun vil også ha slutt på praksisen med å sende såkalte ankerbarn til Norge:

– Vi vil sette en stopper for at det kommer enslige mindreårige barn til Norge som er sendt av familien på en livsfarlig reise i hendene på menneskesmuglere. Vi ønsker mye heller å legge til rette for at nordmenn skal få adoptere barn fra flyktningleirer som har mistet sine foreldre, sier hun:

FrPs innvandringsutvalg ble utnevnt høsten 2018, og nærmer seg slutten på arbeidet, som vil resultere i programforslag. Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, som er nestleder i Frps innvandringsutvalg, varslet allerede i forrige uke at forslaget om null asylsøkere til Norge skal ordrett inn i programmet.

– Europa må si til asylsøkerne: Du får ikke asyl i Europa ved å søke på grensen. Hvis du kommer på grensen, får du ikke opphold. Uansett.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.