Innenriks

En mann fra Bærum som skulle ta sønnen sin med til en frisørsalong i Sandvika, fikk seg en overraskelse som han siden fortalte om på Facebook. Det er Budstikka som har offentliggjort mannens vitnesbyrd:

«I går ringte jeg frisøren som reklamerte med hårklipp barn 100 kr. Fikk info om at jeg ikke kunne være der for jeg er mann. Det er jo damer med hijab som ikke ønsker menn der, kun barn under 13 år.», skriver han blant annet.

Innehaveren av salongen bekrefter forbudet overfor avisen. Grunnen er at mange av kundene hennes er kvinner fra muslimske land som bruker hijab. Den må de naturlig nok ta av hos en frisør. Hvis det er menn tilstede, kan de jo se håret på kvinnene. Sånn kan man ikke ha det:

– Kvinnene som bruker hijab har bedt meg skrive at menn ikke skal ha adgang til salongen.

Derfor har vi den regelen. Jeg har bare utenlandske kunder fra land som Somalia, Pakistan og Afghanistan. Det er få norske som kommer, og jeg må tenke på forretningen min. Jeg hater ikke menn og respekterer alle religioner, understreker frisøren.

Hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er man varsomme med å kritisere regelen, men medgir at det «som utgangspunkt» vil være forskjellsbehandling. Talskvinne May Schwartz hos LDO tar likevel ikke ordet «lovstridig» i sin munn.

Den afghanske frisøren er snar med å spille offerkortet: Hvordan skal det gå med forretningen hvis denne praksisen ikke kan fortsette?

– Da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Dette er jobben min, og hvis det kommer menn inn så vil mange av kundene mine ikke komme mer.

Man merker liksom en antydning til en noe annen tilnærming til denne saken enn den vi har sett utspille seg i Hodne-saken. Øyner vi en aldri så liten dobbeltstandard?

 

Budstikka