Som alle våre lesere sikkert har fått med seg behandlet Stavanger tingrett i desember 2017 en sak der frisør Merete Hodne fra Bryne på Jæren hadde saksøkt medlemmene av revygruppen Løgnaslaget for æreskrenkelse etter at de brukte betegnelsen «nazi-frisør» om henne i en revyvise.

Revynummeret lyder som følger:

(Rune kommer inn med niqab, el. lignende, slik at bare øynene vises)

(Snakker:)

Er det en frisør i salen?

 

(Synger:)

Hu klyppe ongar og gamle, damer og menn,

Men eg e muslim så kor ska eg gå hen,

Eg har et håveplagg så bare vise auene,

E eg nødt te å gå te han så klyppe sauene

 

(Band:)

Ja du e nødt å gå te han så klippe sauene.

 

(Dag og Per Inge kommer inn og stemmer i koret:)

Hu e ein kvinnelige hårsåre nazi-frisør fra Bryne,

Har du håve-plagg der så får du deg ein på tryne

Hu klyppe ikkje folk med hatt eller sjal

Du kan sei hu e syge, men hu ikkje gal,

Bare kvinnelig nazi-frisør i fra Bryne.

 

Er dette stor humor? Vet ikke, men det jeg vet er at selv om Løgnaslaget driver i underholdningsbransjen er også dette en form for næringsvirksomhet. De selger billetter og tjener penger på det de gjør, og her har de altså tjent penger på å kalle Merete Hodne for nazi-frisør dvs. nazist. Og det behøver ingen – hverken frisører eller andre – å måtte finne seg i. I sær ikke når noen skal tjene penger på det.

Forhistorien

Bilde: Det var mye «rart» rundt Malika Bayans besøk i Merete Hodnes frisørsalong. Det var visse tegn på at det var en bevisst provokasjon. Hvor dypt stakk Bayans religiøse overbevisning? Ikke lenge etter alt bråket tok hun av seg hijaben.

Det hele startet som kjent med at Merete Hodne nektet en hijabkledd kvinne adgang til sin frisørsalong på Bryne, for som hun sa – jeg ønsker ikke ondskapen inn dørene. Det var selvsagt ikke spesielt smart, det hun skulle gjort var å be henne ta av seg hijaben så hun kunne se på håret hennes. Det er store vinduer der og både mannlige og kvinnelige kunder er like velkomne. Og da skulle man tro at de fleste hijabbrukere hadde betakket seg.

Nå stakk muligens ikke den religiøse overbevisning særlig dypt hos bløffedama Malika Bayan – eller Charlotte Antonsen som hun egentlig heter. Hun kastet hijaben ikke lenge etter.  Resultatet ble uansett at Merete Hodne ble dømt av Gulating lagmannsrett til å betale en bot på 7.000 kroner til staten for religiøs diskriminering av Charlotte Antonsen.

Hard dom

Saken burde dermed ha vært ferdig. Men Løgnaslaget ville det annerledes – de dro i gang med sin revyturne der Merete Hodne kalles nazist. Og hun tok ut stevning med krav om erstatning for æreskrenkelse. Den 11. januar i år falt dommen. Merete Hodne tapte saken. Og ikke nok med det – hun ble dømt til å betale 261.875 kroner i saksomkostninger til Løgnaslagets advokat, Brynjar Meling.

Det kan sies mye om dommen fra Stavanger tingrett. Jeg skal i denne omgang la det ligge, det får være helt opp til Merete Hodne og hennes advokat, Per Danielsen, om de skal anke tingrettens dom til lagmannsretten. Men uansett hva Merete Hodne velger har dette også et økonomisk aspekt. Selv om man har rett, kan det av og til bli for kostbart å få rett. Og denne saken er nå åpenbart i ferd med knekke privatøkonomien til en særdeles prinsippfast frisør fra Bryne.

Solidaritet i det nye Norge

Min oppfordring til document.no sine lesere er derfor at de som føler for det bidrar økonomisk slik at Merete Hodne får betalt de saksomkostningene hun er dømt til å betale til Løgnaslagets advokat – eller til å anke saken videre til lagmannsretten. For ordens skyld – Merete Hodne har sagt at hun er alt for stolt til å starte en kronerulling. Men det innebærer jo ikke at ikke andre kan gjøre det. For i denne saken har en ganske alminnelig frisør fra Bryne vært prinsippfast nok – og sta nok – til å stå opp for noe vi alle bør gjøre, nemlig å sette foten kraftig ned for venstresidens stadige forsøk på brunbeising av helt berettiget kritikk av en ideologi forkledd som religion som truer vårt demokratiske samfunn og de frihetsverdier vi alle setter så stor pris på.

Økonomisk støtte til Merete Hodne kan settes inn på konto 3335.10.44107 eller Vipps 415 16 033.

 

Trond Ellingsen er styreformann i Document.no AS

Se også:
Stavanger tingrett: Merete Hodne må tåle å bli kalt «nazifrisør»

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.