Stavanger tingrett mener Løgnaslaget kan bruke ordet «nazifrisør» i revyen sin, men de må betale egne saksomkostninger, det skriver Stavanger Aftenblad. Frisør Merete Hodne saksøkte Torkelsen og kollegene i Løgnaslaget for at de omtalte henne som «nazifrisør» i revyen sin. Hodne krevde at Løgnaslaget fjernet dette ordet.Kjennelsen kom fra Stavanger tingrett fredag formiddag.

Artist Per Inge Torkelsen sier til Aftenbladet

Det var deilig, det var en lettelse. Men det var ikke uventet, jeg regnet med at dette skulle være utfallet. Nå kan vi senke skuldrene og få lov til å spille revy og trenger ikke å bli sensurert av en hårsår frisør fra Bryne.

Merete Hodne fikk altså ikke medhold i kravet sitt, til tross for at retten mener at beskyldningen mot Hodne kan være egnet til å skade henne. Retten mener også at ordet kan oppleves både sårende og krenkende på omdømmet, men mener altså at hun ikke kan gis medhold i at retten kan pålegge Løgnaslaget å fjerne ordet fra forestillingen.
 

På spørsmål fra Stavanger Aftenblad på hvorfor han var så sikker på seier, svarte Torkelsen:

Fordi det handler om ytringsfrihet, og det er vel ingen siden 1878 som har blitt dømt for noe humoristisk de har sagt eller skrevet. Derfor følte jeg meg nokså sikker. Og så er det en viktig sak. Vi må få lov til å drive med humor og satire. Vi må få lov til å ytre oss på revyscenen om aktuelle saker og temaer. Og dette har vært, og er, en aktuell sak.

Kjære leser, smak litt på den. Vi vet alle hva som ville skjedd dersom Løgnaslaget hadde kalt noen med hijab for nazi. Derfor finner det da aldri sted. Risikoen er for stor, og det er egentlig det denne saken handler om. For det er dypt tragisk at Løgnaslaget og deres tilhengere ikke ser at de i sin såkalte kamp for ytringsfriheten i virkeligheten kjemper en kamp for de krefter som ikke aksepterer deres rett til å drive med humor og satire. For islam er ingen god alliert i kampen for ytringsfriheten, og det er en av grunnene til at Merete Hodne kjemper slik hun gjør. Når Løgnaslaget igjen tar på seg det som minner om en niqab, bør de derfor skjenke de kvinnene som tvinges inn i dette klesfengselet en liten tanke, tenke litt over hvilken skjebne disse går i møte dersom de våger å ta den av.

Løgnaslaget må gjerne i sitt lavmål av folkeskikk kalle folk både det ene og andre. Det er uansett et paradoks at i en tid med fokus på hat-retorikk, tar liberale krefter i bruk de verste betegnelser som tenkes kan om sine motstandere. Det er tydelig for all verden at det gjelder et regelverk for noen, et annet for andre.

Det Løgnaslaget uansett bør reflektere over, er at den dagen Merete Hodne taper, ja, da taper vi alle sammen, og da kan Løgnaslaget se langt etter den ytringsfriheten de sier de kjemper for, om det er humor aldri så mye.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂