Trine Skei Grande (foto: Berit Roald / NTB Scanpix) og Merete Hodne (foto: Facebook).

Det har åpenbart vekket allmenn bestyrtelse at kulturminister Trine Skei Grande får gjennomgå i Bodø-gruppa Asylrevyens bidrag ved revyfestivalen på Høylandet.

Dersom Dagbladets gjengivelse fra revynummeret er korrekt, så blir følgende uttalt av en skuespiller utkledd som kulturministeren og med en ølflaske i hånda:

«Herreguud, kjedelig bryllup, Æ VIL PULES. Hei, du unggutten der, har du lyst til å være med og forhåndsstemme litt i åkern?» utbryter «Skei Grande», som deretter begynner å synge:

«Humpetitten, humpetatten, humpetitten teia, forhåndsstemming i åkern, det blir man aldri lei av. Leder i Venstre og hei hvor det går, guten han ligger der og kuken står»

Stor humor? Tja, Venstres Abid Raja hadde ikke særlig sans for det.

– I Norge har vi både ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, men vi har også noe som heter folkeskikk. Det skal selvsagt være rom for å kunne fleipe og drive satire med maktmennesker, men samtidig har revymakerne et ansvar, å påse at man ikke går over grensa for det som er normalt anstendighet. Her fremstår det ikke som de har vært sitt ansvar helt bevisst, sier Raja til Dagbladet.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik uttaler følgende:

– Jeg har liten sans for de som latterliggjør andre offentlig, og jeg er klar over at toleransegrensa ved revy skal være vid, men det betyr ikke at en revyforfatter skal føle seg fri til å skrive hva som helst, og de må tåle kritikk når de får det.

Teaterviter Roar Tromsdal etterlyser ifølge NRK etiske retningslinjer for revysketsjer.

Hvis vi nå tenker 3 år tilbake, til høsten 2016, hvor mange av de som nå kritiserer dette revynummeret, rykket ut til forsvar for frisør Merete Hodne da hun ble kalt nazifrisør i en revy som Løgnaslaget reiste rundt med? Jeg kan ikke huske at noen gjorde det, tvert imot var vel den allmenne oppfatning at hun fikk som fortjent etter at hun hadde nektet konvertitten Charlotte Antonsen alias Malika Bayan adgang til frisørsalongen fordi hun var iført hijab.

De som kjenner Merete Hodne, vet at hun er så langt fra å være nazist som faktisk mulig. Hun saksøkte derfor Løgnaslaget med krav på erstatning og oppreisning, men tapte saken både i tingrett og lagmannsrett. Og anken til Høyesterett ble nektet fremmet.

Så da vet vi at det er helt greit i en revy urettmessig å beskylde noen for å være nazist. Da må det også være helt greit å harselere med en toppolitiker om at hun har seg med unggutter i åkeren. Hvilket faktisk er sant. Kanskje de som i dag kritiserer Asylrevyen fra Bodø for dette revynummeret, bør tenke over om det ikke er en aldri så liten dobbeltstandard ute og går her?

Kulturministeren har tidligere uttalt at hun ønsker seg mer provoserende kunst. Ønsket er herved oppfylt.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!