Den 45. president av United States of America heter Donald Trump. Pennsylvania med sine 20 valgmannstemmer avgjorde valget. Trump fikk også flest stemmer.

Litt over kl 0300 amerikansk tid kom Trump til valghovedkvarteret. Akkurat da han entret scenen kunne man se Trump være beveget. Han åpnet med å takke Hillary for en lang og hard innsats på the campaign trail og sa han ville være president for alle amerikanere. – Nå begynner prosessen med å hele sårene, sa Trump.

Han sitter nå med flertall i begge kamre i Kongressen hvilket gir ham et handlingsrom forgjengerne har manglet.

Den andre halvdelen av Amerika er i sjokk. Det vet Trump. Han vet også at det skyldes at mediene i ukevis har fortalt dem at Hillary kom til å vinne, og at hun moralsk fortjente å vinne.

Hillary og demokratene gjorde et stort nummer av at Trump under den tredje debatten i Las Vegas unnlot å svare på om han ville akseptere et nederlag. Mediene fremstilte det også som undergravende. Men i natt ville ikke Hillary komme til valghovedkvarteret og innrømme nederlaget. I stedet sendte hun kampanjeleder John Podesta som sa merkelige ting om at ingenting var avgjort, og at det var best å gå hjem å sove. Det gikk bare et par timer så var slaget avgjort. Alle kunne se at det allerede da var avgjort, og Hillarys uteblivelse virket som en benektelse av nederlaget.

Da Pennsylvania kom inn ringte hun Trump og innrømmet nederlaget. Men hun har ikke møtt pressen eller sine valgkampmedarbeidere. Denne oppførselen sier noe om hennes forhold til offentligheten: Hun har gjort seg utilgjengelig for pressen, til tross for at den har vært på hennes side, og har unngått pressekonferanser, og alt som smaker av live events. Det har kostet henne.

Mediene skapte et bilde av Hillarys «entitlement» til å etterfølge Obama: Hun hadde nærmest krav på det. Obama bygget henne opp med å si at ingen noensinne har vært bedre kvalifisert. I motsetning til Trump som de fremstilte som den verste noensinne.

Velgerne kjøpte ikke denne versjonen. Mediene har en stor jobb foran seg med å vise større forståelse for Trumps velgere. De har ikke forstått at det var dem de fornærmet med sin negative dekning av Trump.

Trumps pressetalskvinne Kellyanne Conway trakk frem det i et intervju med Megyn Kelly på Fox News i natt: Den vanlige kvinne og mann har sagt «enough», det var dem Trump fikk satt i bevegelse. De trodde på ham. Men de merket medienes fiendtlighet og har ikke sagt hvor de sto når meningsmålingsinstituttene ringte.

Ifølge Fox News er det gruppen uavhengige som har stemte Trump. Hele 70 % av dem stemte Trump da det kom til stykket. Også en god del av liberterianeren Gary Johnson og Bernie Sanders velgere stemte Trump.

Demokratene og medienes regnestykke holdt ikke. De undervurderte Hillarys upopularitet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.