Nytt

En bilbombe gikk av i den største kurdiske byen i Tyrkia, Diyarbakir, torsdag.  Syv politimenn ble drept og et tyvetall mennesker såret. Det skjedde dagen før statsminister Ahmet Davutoglu skulle komme på besøk.

diyarbakir.terror31.03.2016

Foto: Terrorbomber har en egen demoraliserende effekt på et samfunn. Det er kun i Vest-Europa at våre ledere sier at vi må venne oss til terror i årene som kommer. Intet annet sted sier myndighetene noe slikt til borgerne, da terror i seg selv har så sterk demoraliserende virkning. Det er nok å sammenligne retorikken i andre land med Vest-Europas, så ser man forskjellen.

President Erdogan var i USA og holdt tale i Brookings-instituttet. Erdogan får ikke lenger samme mottakelse i USA. Han er blitt en sikkerhetsutfordring for USA, fremfor alt over Syria.

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har gått hardt frem i kurdiske områder. Myndighetene hevder den har drept tusenvis av kurdiske separatister. Journalister har ved selvsyn kunnet se at deler av tyrkiske byer som Cizre ser ut som Aleppo.

Nå sier den dansk-tyrkiske journalisten Sadi Tekelioglu, tidligere eier av den danske-tyrkiske avisen Haber, at Tyrkia etter manges meninger er på vei mot borgerkrig:

»Det er svært at sige, hvad der sker lige nu i Tyrkiet. Men der er trusler både fra kurdiske separatister og fra Islamisk Stat – og samtidigt begynder andre lande nu at opfordre folk til at forlade Tyrkiet. Det er voldsomt bekymrende. Hvis man spørger den gængse tyrker, er Tyrkiet på vej i borgerkrig,« siger Sadi Tekelioglu, der er dansk-tyrkisk journalist og tidligere ejer af den dansk-tyrkiske avis Haber.

Tyrkia har i tre årtier ligget i krig med PKK. I en situasjon hvor kurderne er de fremste i krigen mot IS, velger Erdogan å gjenoppta krigen mot PKK, både utenfor og innenfor landets grenser. Slik suges Tyrkia inn i krigen i Syria. På toppen av det hele har Erodgan levert våpen til IS og latt IS-krigere bli behandlet på tyrkiske sykehus. På et eller annet tidspunkt var det et samarbeid som måtte ta slutt. Da Cumhurriyet skrev om leveransen og dokumenterte dem, ble Erdogan rasende og stilte to av avisens fremste journalister for retten. Den begynte for lukkede dører sist fredag.

Det er denne mangel på å ta rev i seilene som gjør at alllierte har begynt å distansere seg fra Erdogan. De vet ikke lenger hva han kan finne på.

Ved å stille journalistene for retten spiller Erdogan høyt spill: Han gjør at omverdenen setter økt oppmerksomhet rundt selve saken: Hans samarbeid med IS. Samtidig viser han en forakt for ytringsfriheten og domstolenes uavhengighet som også koster ham mye goodwill.

Det er grenser for hvor langt han kan tøye strikken.

Bombene begynte for alvor å gå av i Tyrkia i fjor og det har fortsatt i år. Myndighetene er raske med å legge skylden på kurderne, men det virker kontraproduktivt, og heller ikke utlandet er trygge på at det er en utbrytergruppe fra PKK som ingen har hørt om, som har stått bak minst to blodige selvmordsangrep.

Men også IS har fått skylda for flere selvmordsangrep.

Volden og usikkerheten om hvem som står bak, skaper frykt.

Senest har det lydt fra Sky News, at Islamisk Stat ifølge en unavngiven efterretningskilde planlægger angreb mod jødiske børn i Tyrkiet. Det har fået Israels udenrigsministerium til at opfordre jøder i Tyrkiet til at forlade landet »så hurtigt som muligt,« ifølge Reuters.

USA ba sist uke familiene til diplomatisk og militært personell om å forlate det sydøstlige Tyrkia.

 

http://jyllands-posten.dk/international/mideast/ECE8550853/tyrkisk-journalist-den-gaengse-tyrker-mener-at-landet-er-paa-vej-i-borgerkrig/