Når ble det vanlig for medier å gjengi pressemeldinger fra det tyrkiske innenriksdepartement som om det var en pålitelig kilde? NTB gjengir en kunngjøring om at Tyrkia under den ti år lange borgerkrigen i Syria har utvist 8.500 fremmedkrigere. Men departementet glemmer selvsagt å opplyse om at Erdogan hjalp IS-krigere helt til de rettet terroren mot mål i Tyrkia.

Det er medienes oppgave å være skeptiske til offisielle kilder og «huske». Når NTB ikke legger inn forbehold, må leseren tro at informasjonen er pålitelig.

Det er en åpen hemmelighet at IS-krigerne kunne passere fritt inn og ut av Tyrkia. Men ikke nok med det. De fikk også behandling på sykehus. Verst var likevel våpenleveransene.

På den tiden da kurderne sloss på livet i Kobane rett ved grensen, skrev Reuters at sivile menn ble tatt med våpenlaster på vei til IS. Det var tyrkiske agenter som ble tatt av tyrkisk politi som ikke var innforstått med trafikken.

Saken kom mediene for øre og den ble slått stort opp. Reuters skrev om det. Dermed var skandalen et faktum. Men mediene ønsker ikke kompromittere IS og Erdogan for myte. Det kan utløse noen ubehagelige spørsmål. Ikke minst: Hvis et NATO-land aktivt hjalp IS, hvorfor gjorde ikke NATO noe? De må ha visst, så hvorfor lot de det passere? Dette var på Obamas vakt og han gjorde mye rart i Syria.

Strømlilnjeformingen av historien gjør at publikum til slutt ikke vet noe om hva som egentlig skjedde. Hvem tjener på det?

Redaktøren måtte flykte til Tyskland.

Mer enn 8.500 utenlandske krigere er blitt utvist fra Tyrkia siden den syriske borgerkrigen begynte for ti år siden, ifølge landets innenriksdepartement.

Terrormistenkte fra 102 ulike land er blitt utvist, deriblant 1.075 fra EU-land. I løpet av de første ti månedene i år er 61 mistenkte fra åtte EU-land blitt utvist.

De til sammen 8.585 krigerne som er blitt utvist siden 2011 hadde forlatt hjemlandene sine for å slutte seg til grupper som Islamsk Stat og det kurdiske arbeiderpartiet PKK, samt deres allierte i Syria.

Tyrkia har drevet tre ulike felttog i nord-Syria siden 2016, og er fortsatt til stede militært i Idlib-provinsen i nordvest.

I tillegg driver de militære operasjoner mot PKK nord i Irak. PKK regnes som en terrororganisasjon av de fleste vestlige land, og deres kamp mot tyrkiske myndigheter siden 1984 har forårsaket titusenvis av dødsfall.

Samtidig samarbeidet PKKs syriske fløy tett med USA i kampen mot Islamsk Stat i Syria. (NTB)

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.