Kommunalminister Jan Tore Sanner vil gjøre det tryggere å leie ut til flyktninger, skriver Dagbladet, og vinkler det altså som en gladnyhet.

jan-tore-sanner

Tryggheten – for utleier – består i en utvidet garanti for at kommunen dekker eventuelt mislighold av husleien fra «flyktningenes» side, understreker statsråden.

– Vi ønsker at flere skal leie ut til flyktninger og vanskeligstilte. Flaskehalsen er rett og slett at mange ikke våger å ta det skrittet fordi de garantidokumentene som har vært, har vært for usikre.

Med det nye garantidokumenter blir det andre boller:

Etter den nye garantien kan du kreve pengene fra kommunen alt når leietakere er ti dager forsinket med leia.

Medaljens bakside unnlater man behendig å nevne. For i den grad garantien vil komme til anvendelse, vil den representere større utgifter for kommunene. Og en kommune løser gjerne det problemet ved enten å øke skattene, eiendomsskatten for eksempel, eller kutte i tjenestetilbudet. Dertil kommer at den opprinnelige befolkningen på den ene eller andre måten betaler for å få hardere konkurranse på utleiemarkedet.

En alternativ vinkling av historien, og en mer relevant sådan for det flertallet av befolkningen som ikke er utleiende eiendomsbesittere, er altså at den formuende klassen sikrer seg enda bedre på mindre bemidlede personers bekostning – personer som ikke selv drar nytte av den kommunale omsorgen, men snarere betaler for andres omsorg uten å ha den største betalingsevnen.

Med det store antallet «flyktninger» som er kommet til landet, blir dette en overføring på nokså stor samlet skala av velstand til migranter og deres husverter fra den opprinnelige befolkningens lavere middelklasse – solgt inn som medmenneskelighet. Det er ganske ekkelt, det hele.

 

Dagbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂