Tavle

Document la den 25. juli ut en trist historie fra Os  der en utleier fikk rasert sin leilighet av en flyktningfamilie, og der det var stilt sikkerhet i form av en husleiegaranti fra NAV. Denne saken har skapt stor aktivitet i kommentarfeltet, både fra de som mener at NAV ikke er å stole på, og fra de som mener utleier har seg selv å takke.

I min etter hvert mangeårige praksis som advokat vet jeg at dette ikke er noe enestående tilfelle. Man kan aldri helt unngå overraskelser når man leier ut til andre, men det er fullt mulig å redusere risikoen slik at den blir håndterlig. Men da må noen regler følges. La meg ta dette punktvis.

1. Meld deg inn i Huseiernes Landsforbund. Der får du tilgang til en standard leiekontrakt med utkastelsesklausul. Bruk den. Du får også juridisk bistand hvis problemer oppstår. Det koster ikke mye i året, men er verdt pengene. Du kan også gå til en advokat men det koster mye mer.

2. Vær kritisk ved valg av leietaker. Det er viktig å sjekke referanser. Be de som kommer på visning skrive opp sin tidligere adresse og be om tillatelse til å kontakte tidligere utleier.

3. Ikke legg deg for høyt i leiepris. Da får du gjerne de leietakerne andre ikke vil ha. Sjekk på finn.no hva som er vanlig leie for tilsvarende bolig i ditt område. Det er bedre å ha en fornøyd leietaker som bor der over lengre tid enn en som hele tiden prøver å finne noe billigere.

4. Ikke overlat nøkkelen til leietakeren før leiekontrakten er undertegnet og dere har vært i banken og innbetalt husleiedepositumet. Det bør være på minst 3 måneders husleie. Kontoen skal stå i leietakers navn, men må være i samme bank som den kontoen husleien innbetales til dvs. din bank. Bankene har egne skjemaer for dette. Husk å sjekke at beløpet virkelig er på konto før leietaker mottar nøklene.

5. Ikke aksepter husleiegaranti fra NAV eller kommunen. Disse inneholder alltid forbehold som gjør at du som utleier stiller svakt den dag du trenger garantien. Dessuten er NAV og kommunene av og til vanskelig å få tak i dersom problemer oppstår, og notorisk trege til å betale ut garantibeløpet dersom det blir aktuelt. Bydelene i Oslo kommune er verstinger her. Garantien er uansett beløpsbegrenset – du får ikke ut mer av garantien, uansett hva som måtte skje. Det er mye enklere å ha innbetalt et beløp på en depositumskonto enn å ha en husleiegaranti.

6. Følg opp at husleien betales når den skal. Blir den ikke det så kontakt advokat eller inkassobyrå. Inkasso må overlates til de som kan det – det er strenge regler for slikt. Det tar dessuten tid å få folk ut av boligen dersom de ikke betaler leien, og du har kanskje bare sikkerhet for 3 måneders leie. Det er derfor viktig å ikke vente for lenge før du gjør noe med det.

7. Ta alltid bilder av leiligheten før innflytting. Etter at leietakeren har flyttet tar du også bilder, men husk da alltid å være to slik at det er flere som kan bekrefte når bildene ble tatt. Alle skader som overstiger det som regnes som alminnelig slit og elde skal leietakeren reparere eller erstatte.

Og til slutt…

8. Ikke vær snill. Følg punktene ovenfor. Alle avvik fra disse medfører økt risiko for tap. Du må gjerne redde verden, men det er bedre måter å gjøre det på enn å sitte igjen med ubetalt husleie og en ramponert leilighet.

 

Forfatteren har langvarig praksis som advokat og er også styreleder i Document.no AS.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!