En ny rapport fra Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) viser at våpeneksporten i verden har nådd historiske høyder. I desember i fjor oppga Sipri at det bare i 2015 ble solgt våpen og militært utstyr for 3400 milliarder dollar, rundt 30.600 milliarder kroner,skriver Klassekampen i dag.

USA eksporterer våpen til 96 land og har økt sin våpeneksport med 27 prosent i perioden 2011 – 2015. Landet står for en tredel av den totale våpeneksporten i verden. Halvparten av våpnene ender opp i Midtøsten, fastslår Sipri.

Seniorforsker ved Nupi, Cedric de Coning, er skeptisk til utviklingen, og sier til Klassekampen:

Det er på tide at Vesten bremser opp og vurderer konsekvensene av slik våpensalg i Midtøsten. De har sett hvordan våpen de har solgt til tidligere allierte har havnet i hendene på terrorgrupper i land som Libya, Syria og Irak. Tidligere importerte Golf-statene våpen, og man visste at de ikke ble brukt. Nå vet vi at våpnene brukes i et stadig mer komplekst Midtøsten.

Cedric de Coning sier videre at våpeneksporten til Midtøsten kan føre til en opptrapping mot en full krig mellom statene i regionen, fordi partene allerede er i krig med hverandre gjennom stedfortredere i land som Jemen og Syria.

ANNONSE

Russland har også økt sin totale eksport med 27 posent i samme periode. I fjor bestemte Russland seg for å selge missilsystemet S-300 til Iran, etter at de i 2010 selv forbød salget. Salget var en reaksjon på endringen i maktbalansen som spesielt USAs våpensalg til Saudi-Arabia førte med seg.

Det som imidlertid er mest bekymringsfullt, er at ingen, heller ikke Cedric de Conning, ser at de aktuelle våpnene en dag kan bli vendt mot selgerne.

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629