Ifølge Wall Street Journal vil Egypt returnere 150 helikoptermotorer til Russland mens Pakistan er forespurt om å levere tilbake fire.

Vil ha helikoptermotorer tilbake

Russland trenger å styrke sin slagkraft i den pågående krigen mot Ukraina og skal ha forsøkt å kjøpe tilbake våpen de har tidligere har solgt til land som Pakistan, Egypt, Hviterussland og Brasil.

Onsdag skrev Wall Street Journal (WSJ) at en delegasjon russiske embedsmenn i april 2022 ba Egypts president Abdel Fattah el-Sisi om å returnere mer enn ett hundre motorer til russiske helikoptre.

Krigen tærer på

Enorme mengder våpen er ødelagt som følge av krigen i Ukraina. Russland har nu selv behov for forsvarssystemer som motorer til russiske angreps- og transporthelikoptre som de tidligere har solgt.

Ifølge rapporten har Russland bedt Pakistan om å få tilbake minst fire Mi-35M-motorer for helikoptre som de tidligere har solgt til landet. Det pakistanske utenriksdepartement benekter imidlertid at Moskva har kontaktet dem i denne saken.

Nest største våpeneksportør

Forespørslene er en del av et omfattende forsøk på å få hjelp fra militære kunder som i flere tiår har kjøpt russiske fly, missiler og luftvernsystemer – og ved det bidratt til å gjøre Moskva til verdens nest største våpeneksportør.

Russlands egne behov har med krigen i Ukraina, hemmet landets våpeneksport. I noen tilfeller har de ikke klart å oppfylle avtaler om leveranser av især våpen til landstyrker. 

Trenger kruttet selv

Verdien av russisk våpeneksport ble trolig redusert til nesten det halve fra 2021 til 2022. Armenia har for eksempel mottatt få, om noen, leveranser av ammunisjon til rakettsystemer. Deler av våpeneksporten til India er kansellert.

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.