Sovjetisk etterretning plasserte sivile i Vesten som ombyggelig bygget en cover story. Russeren som ble tatt i Tromsø var en slik person, som utga seg for argentiner. Argentina var også utgangspunkt for et par som ble avslørt i Slovenia.

Artem Dultsev og kona Anna Dultsev hadde kompliserte familiehistorier. De fikk over tid statsborgerskap i Argentina før de emigrerte til Slovenia. Her drev han et datafirma og hun et galleri. Slovenia er et godt utgangspunkt for å organisere et nettverk i Europa og det er det russerne gjorde.

Oppsiktsvekkende nok; Da ekteparet Dultsev ble avslørt innrømmet den militære etterretningen SVR at det var deres folk.

Deep cover-agenter står overfor større risiko enn ambassadebaserte agenter, som arbeider med beskyttelse av diplomatisk immunitet og ofte blir diskret deportert hvis de blir tatt. Illegale agenter risikerer lange fengselsstraffer, noe som betyr at de må vente i årevis på å bli løslatt eller utvekslet i en fangeutveksling.

Disse formskiftende spionene er nå i ferd med å bli et viktigere verktøy for Kreml, etter at rundt 700 mistenkte russiske etterretningsoffiserer som opererte under diplomatisk dekke, ble utvist verden over i kjølvannet av invasjonen i Ukraina. Den tsjekkiske regjeringen foreslo nylig at alle russiske ambassadeansatte i EU skal hindres i å bevege seg fritt innenfor den grensefrie reisesonen i Europa, noe som vil gjøre det vanskeligere for spioner under diplomatisk dekke å ha kontakt med illegale personer i utlandet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa torsdag at det ble lagt planer for å stramme inn restriksjonene på bevegelsesfriheten til russisk etterretningspersonell i Europa.

Også her spiller Stoltenberg en rolle i å avskjære agentenes radius. Men et spørsmål som ikke reises i artikkelen i Wall Street Journal er om spionene kan ha en funksjon. Hvis man kaster ut diplomatene, stenger russiske mediers adgang til å kringkaste i Vesten og nekter innreise til russiske borgere, hvor skal Moskva få informasjon fra? Vil ikke spionene kunne fungere som viktige lyttestasjoner? Trenger ikke Moskva å høre fra folk de stoler på hva som foregår i Vesten?

Blindhet øker risikoen for beslutninger basert på feilaktige premisser.

Men ikke bare Moskva, også Vesten risikerer å bli blind.

USA brukte Russian collusion som et politisk våpen. De mest fantastiske historier ble satt i omløp og regimemediene kolporterte dem uten forbehold. Selv etter at Russiagate ble debunket, har Demokratene og mediene fortsatt brukte historiene om infiltrasjon. De har antatt sitt eget liv. Da er det lett å ikke se forskjell på fantasi og virkelighet.

Slovenske tjenestemenn har sagt at de mistenker at en uvanlig tilstrømning av russiske studenter ved landets universiteter de siste to årene, hvorav mange er i 40- og 50-årene, kan være et skalkeskjul for flere russiske agenter. I mars deporterte myndighetene minst åtte russiske studenter for å ha spredt Kreml-vennlig propaganda og utgitt seg for å være slovenere på nettet, ifølge slovenske sikkerhetsmyndigheter.

Samme måned ble en russisk militærattaché, Sergej Lemesjev, erklært persona non grata etter at det ble oppdaget at han drev en desinformasjonsoperasjon som innebar at han betalte «hundrevis av kilder» for å publisere pro-Moskva-snakkepunkter.

Interessant nok var det et tips fra en alliert tjeneste som brakte slovensk etterretning på sporet av ekteparet Dultsev. De hadde krysset grensen fra Uruguay til Argentina i 2012. I 2017 brøt de opp og slo seg ned i Slovenia. I desember 2022 ble de tatt.

Allierte tjenester hjalp slovenerne rulle opp deres dekkhistorier. I den digitale verden er det mulig både å avsløre og skape historier, hvis man har ressursene.

A few months later, Slovenia’s spy agency, SOVA, or “Owl,” got a tip from an allied agency: They should look into Gisch and Mayer Muños.

Russiske SVR bekreftet at det var deres folk. Dvs de er verdifulle.Men slovenerne var litt for ivrige etter å ha returnere dem, skriver Wall Street Journal.

Kort tid etter arrestasjonen tok Russland kontakt, erkjente at paret jobbet for SVR og sa at de ville ha dem tilbake. Slovenia var ivrige etter å handle raskt og å unngå å bli uvenner med Kreml, men det lyktes ikke å få til en avtale. Slovenske tjenestemenn hadde «bedt om å bli kvitt dem», sa en høytstående tjenestemann.

Underforstått: Slovenerne var ikke tøffe nok.

Vi er tilbake i en ny krig som er en blanding av kald og varm.

 

https://www.wsj.com/world/europe/the-russian-spies-next-door-bd7c7312?mod=hp_lead_pos7

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.