CIA-offiseren Lon Augustenborg pågripes av KGB utenfor Leningrad KGB den 11. september 1983. Foto: KGB-archives / Kiev.

En bok som nylig er utkommet i USA, kan kaste nytt lys over arrestasjonen av CIA-offiseren Lon Augustenborg og hans sovjetiske agent Ivanov i Leningrad i 1983.

Den sensasjonelle «The Fourth Man» hevder at det fantes en forræder som var høyere plassert i CIA enn de som i 1980-årene ødela Vestens nettverk av agenter bak Jernteppet.

Omslag til «The Fourth Man»: Hachette Books / Amazon. Stillbilde av Robert Baer: ibrahim bilginç / YouTube.

Hvis påstanden er riktig, kan PST og britene bli tvunget til å etterforske på nytt det som skjedde da Arne Treholts banemann, Oleg Gordievsky, flyktet for livet fra Moskva sommeren 1985.

Vestens agenter ble utryddet

Murens fall og Sovjetunionens sammenbrudd i årene 1989–91 har overskygget et tragisk faktum: Mens Vesten politisk «vant» den kalde krigen, gikk CIA og andre hemmelige tjenester bak kulissene på et historisk nederlag. I løpet av få år på 1980-tallet ble i praksis alle høytstående vestlige agenter avslørt, etterforsket og dømt. Et stort antall – 15-20 offiserer og vitenskapsmenn – ble henrettet til skrekk og advarsel for folk som i fremtiden drømte om å gå i Vestens tjeneste.

«CIA forutså verken Murens fall i 1989 eller kuppforsøket i 1991», skriver CIA-veteranen Robert Baer i «The Fourth Man». «Offiserene forsvarte seg med at de etter tapene rundt 1985 ikke lenger hadde agenter av betydning som visste hva som foregikk bak Kremls murer.»

BOKSENSASJON: CIAs stjerneoffiser Rober Baer (t.v.) hadde en ledende stilling i ulike operasjoner i Midtøsten og Kaukasus, og møtte forfatteren for noen år siden til samtale om et oljeprosjekt i Reformklubben i London. Foto: Tove Th. Roev.

Naiv tro på at historien var slutt

I realiteten hadde CIA og andre vestlige etterretningsorganisasjoner sluttet seg til det politiske jubelkoret, som hevdet at Vestens seier over kommunismen og dens totalitære ideologi var like fundamental som de alliertes seier over Nazi-Tyskland 45 år tidligere, og at ingen lenger trengte å bekymre seg om fremtidige trusler og fiendtligheter. Forsvarsbudsjettene ble redusert til nesten ingenting var igjen, deler av spionkorpset pensjonert og grunnen ryddet for en ny og infantil globaliseringsideologi.

«Uten agenter kunne CIA i 1990-årene kun spekulere over hva som foregikk i de innerste sirklene i Russland. De skjønte at det gamle KGBs ånd på en eller annen måte hadde infiltrert samfunnsmaskineriet. Den fantes overalt, frarøvet oss våre hemmeligheter, og ingen ante hvordan man skulle bli kvitt fenomenet. KGB hadde utrolig nok bragt CIAs russiske operasjoner i knestående, og underveis påført vår nasjonale sikkerhet ubotelig skade. CIA greide ikke å forutsi og forklare hvordan en tidligere KGB-operatør ved navn Vladimir Putin, støttet av en kompisgjeng, kunne manøvrere seg til topps og restaurere Russlands politistat i all dens avskyelighet. CIAs kalde krigere fikk rett i sine påstander om at KGB bare hadde foretatt en taktisk retrett og var rede til å slå tilbake straks tiden var moden. Uten agenter på plass i Kreml rakk ikke spådommene lenger.»

Fatale feil i etterforskningen

Baer ble globalt kjent da hans liv ble filmatisert i kinosuksessen Syriana med George Clooney i hovedrollen.

I «The Fourth Man» hevder han at CIA begikk en fatal feil da topplederne unnlot å iverksette en total etterforskning og opprydding etter tapene på 1980-tallet. Henimot 20 toppagenter ble arrestert av KGB – med folk som GRU-offiserene Dmitri Polyakov og Adolf Tolkachev i spissen. Et flertall av dem endte foran eksekusjonspelotongen.

Mange slo seg til ro med at samtlige saker ble oppklart med avsløringen av de tre notoriske forræderne i CIA og FBI: Edward Lee Howard (1984), Rick Ames (1994) og Robert Hansson (2001.) Problemet er at en nærmere gransking av hva de tre visste og solgte av opplysninger til KGB ikke kan forklare hele tragedien.

«De tre forræderne til sammen kan ikke forklare samtlige arrestasjoner. Det gjør at det må ha eksistert en fjerde forræder. Som en av sakens etterforskere sa: Hvis man subtraherer tapene som kan fordeles på Ames, Hansson og Howard fra det totale antall tap og kompromitterte operasjoner (hvor av kun en fjerdedel sies å være kjent), gir konklusjonen seg selv: Det fantes ytterligere en sovjetisk agent i CIA.»

MYSTERIUM: Hvordan Treholts banemann, Oleg Gordievsky, ble angitt, er et mysterium og etterforskes fortsatt av FBI. Her i Det hvite hus (til høyre) sammen med president Ronald Reagan. Foto: Reagan Presidential Library / Wikimedia Commmons.

Hemmelig etterforskning

En hemmelig etterforskningsgruppe i FBI, som har jaktet på «den fjerde mann» siden juni 1994, har blant annet studert KGB-oberst Oleg Gordievskys mirakuløse flukt fra Moskva sommeren 1985 da han var under mistanke for å være britisk agent.

Oberstens opplysninger, som var fellende for Treholt, ble fremført i lukket rett i mars 1985, og Gordievsky ble overraskende hjemkalt 17. mai fra sin stilling i London til avhør i Moskva. Mange har ment at han ble angitt av CIAs forræder Rick Ames, men Ames ga russerne Gordievskys navn først 13. juni 1985. Mistankene mot Gordievsky må derfor ha oppstått på et mye tidligere tidspunkt, noe som har fått etterforskerne til å endevende saken på nytt.

Hvordan CIA-offiseren Lon Augustenborg og hans norsk-rekrutterte spion, kaptein Ivanov, ble avslørt, er like uklart. General Kalugin hevdet i sin bok at Ivanov ble brukt som lokkemat, og hele tiden var under KGBs kontroll. Det harmoniserer dårlig med hans adgang til potensielt sensitiv informasjon og stadige utenlandsopphold, som åpnet muligheten for å hoppe av. Det faktum at Ivanov etter arrestasjonen av Augustenborg ble dømt til 13 års fengsel og sendt til Gulag, kan også indikere at han ble angitt – på samme måte som Gordievsky.

«Faktum er at jeg den dag i dag ikke har noen som helst anelse om hva som egentlig skjedde», sier Augustenborg i dag. «Jeg vet rett og lett ikke om noen ble brukt som lokkemat eller om folk ble tatt og snudd under operasjonen.»

Den til nå hemmeligholdte jakten på den fjerde mann som Baer avslører, viser at vi på langt nær er ferdig med den kalde krigen. Hans poeng er at vi må oppklare mysteriene og for godt gravlegge fortidens spøkelser. Først da kan vi lære hvordan en politistat bygd på KGBs totalitære prinsipper skal takles.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.