Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Salget av skytevåpen har økt i USA under koronapandemien og mange tar dem med seg i håndbagasjen på flyreiser.

Sikkerhetsvaktene på amerikanske flyplasser fant i juli tre ganger så mange våpen i håndbagasjen til flypassasjerer som i samme måned i fjor.

I juli ble det i gjennomsnitt funnet ti våpen i håndbagasje daglig på amerikanske flyplasser, og 80 prosent av våpnene som ble funnet var ladd, viser statistikken fra Transportation Security Administration.

FBI foretok i juli 3,6 millioner bakgrunnssjekker på folk som ville kjøpe våpen, og dette var en økning på 79 prosent fra samme måned i fjor. Måneden før var økningen på 70 prosent.

Frykt

Frykt for hva som kan skje under koronanedstengning, for opptøyer og for at demokraten Joe Biden skal vinne over Donald Trump i presidentvalget til høsten, er trolig medvirkende faktorer til at så mange amerikanere nå går til innkjøp av skytevåpen, tror analytikeren Cai von Rumohr i Cowen.

Professor John Donohue ved Stanford-universitetet mener Trump og den mektige lobbyorganisasjonen National Rifle Association, og deres gjentatte advarsler om økende kriminalitet, får flere til å kjøpe våpen.

– Frykt ligger bak mye av våpensalget, sier han.

Flere drap

Samtidig med at våpensalget øker, øker også antallet drap i amerikanske storbyer.

Hittil i år er det begått drøyt 3.600 drap i USAs 50 største byer, noe som er en økning på 24 prosent fra samme tid i fjor, ifølge The Wall Street Journal.

USA er det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, 120 per 100 innbyggere. I Norge er i underkant av 29 skytevåpen per 100 innbyggere.

Kjøp Klanen her!

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.