Forbud mot våpen hindrer ikke skyting, tross Justin Trudeaus påstand at om at håndvåpen-forbud handler om «frihet» fra frykten om å bli skutt. Vi trenger bare se til Sverige. Eller vårt eget land.

«Beslutningen blir tatt som følge av en rekke dødelige masseskytinger i USA de siste ukene,» skriver NTB.

– Dette dreier seg om frihet. Folk må være fri til å kunne gå til supermarkedet, skolen eller for å be uten frykt, sier Trudeau.

Problemet er midlertidig at myndighetene aldri kan gi en slik garanti. Frihet fra frykt er en illusjon og i beste fall naivt. Like naivt som å tro at en avvæpning av befolkningen vil hindre skytinger.

Mon tro om svenskene føler seg trygge når de går til supermarkedet, skolen eller kirken. I 2021 ble 46 mennesker drept og 109 skadd, som følge av skyting, i til sammen 330 skyteepisoder. Et helt vanlig år i Sverige, landet som innskjerpet våpenloven rundt 2000-tallet.

Gjennomsnittet for antall skytinger og antall drepte i Sverige per år de siste fire årene er 325 skytinger og 44,25 drap.

Påstanden om at våpenforbud gir frihet fra frykt er et hån mot alle ofre for vold med skytevåpen.

Vi skal heller ikke glemme vår egen massedrapsmann, Anders Behring Brevik, som tross strenge, norske våpenlover anskaffet seg våpen til å skyte og drepe 69 personer på Utøya den 22. juli 2011.

Senest søndag ble en person skutt på Mortensrud i Oslo. Den 15. mai var det skyting og økseslagsmål på Grønland i Oslo. Den 3. mai ble det meldt om et skytevåpen i forbindelse med et masseslagsmål i Oslo.

Høsten 2021 ble nesten 10 personer skutt i et tidsrom på to måneder i Norges hovedstad.

Sannsynligheten for at disse skyteepisodene er utført av personer med våpentillatelse er ikke særlig stor.

Verden har endret seg. Den er mer brutal enn før. Iallfall virker det slik.

En avvæpnet befolkning gir ingen garantier mot frykt eller reell fare.

Espen Andersen Bråthen drepte fem personer i Kongsberg den 13. oktober 2021, og skremte mange fler, uten skytevåpen. Han ble møtt av væpnet politi, men de rygget ut døren på Coop Extra-butikken i det som ser ut som en panikkreaksjon denne skjebnesvangre høstkvelden. Resultatet var massedrap med machete.

Masseskytningen i Texas kunne kanskje vært forhindret, hadde ikke politiet ventet en time med å ta seg inn.

Myndighetene har bekreftet at «mange» politimenn var samlet utenfor klasserommet, men de gjorde ikke noe forsøk på å bryte seg inn. Væpnet politi ankom bare fire minutter etter at skoleskytteren tok seg inn gjennom en ulåst sidedør, men de trakk seg tilbake for å vente på en taktisk spesialenhet fra den amerikanske grensepatrulje. I mellomtiden evakuerte de andre barn og ansatte fra bygningen.

Ifølge Associated Press oppfordret tilskuere og foreldre politiet til å aksjonere. Skrekken vokste ettersom massakren utfoldet seg og kvinner skrek at politiet måtte aksjonere. Politiet svarte med å forsøke å presse foreldrene lenger vekk fra skolen.

Det kan gi assosiasjoner til en overfylt, delvis synkende gummibåt, bestående av beredskapstroppen – som skal være de tøffeste og mest strategisk bevisste i norsk politi. Det kan gi assosiasjoner til politifolk, med skytevåpen, som blir så skremt av en barfot mann med pil og bue at de lar han unnslippe slik at han tar livet av fem uskyldige mennesker i deres egne hjem.

Det er mye galt i verden, men å stole på at myndighetenes forbud skal gi enkeltmennesket frihet fra frykt er noe av det galeste.

Masseskytingen i Texas brukes ikke bare som argument for Trudeaus potensielle håndvåpen-forbud, våpendebatten i USA har tilspisset seg nok en gang. Joe Biden vil ha lovendringer.

Masseskytinger brukes som anledning til å presse frem et «våpenfritt» samfunn. Det som dog ikke diskuteres er den daglige våpenvolden og årsaken til den. I 2020 døde omkring 20 000 amerikanere som følge av skytinger, et antall man ikke har sett maken til på to tiår, ifølge Washington Post, og de finner primært sted i de fargede samfunnene i landet.

«Mer enn 100 amerikanere blir drept daglig av våpenvold,» sier Ronnie Dunn, professor i urbane studier ved Cleveland State University, ved å bruke et tall som inkluderer selvmord. «De fleste er i svarte og brune samfunn. Vi fokuserer egentlig ikke på våpenvold før vi har disse masseskytingene, men det er et pågående, kronisk problem som påvirker en betydelig del av samfunnet vårt.»

Fargede menn mellom 15 og 34 år er ansvarlig for 37 prosent av våpendrapene, til tross for at de utgjør 2 prosent av USAs befolkning, ifølge en analyse av data fra Centers for Disease Control and Prevention. Det er 20 ganger større hyppighet enn hos hvite menn i samme aldersgruppe.

Da er spørsmålet: Vil et forbud mot skytevåpen hindre denne gruppen i å skyte hverandre? Og vil en avvæpnet befolkning møte mindre kriminalitet i USA?

Mest sannsynlig ikke.

Når myndighetene går inn for å avvæpne befolkningen, må man spørre hva motivet er, for en avvæpnet befolkning hindrer ikke drap, hverken enkeltvis eller i stor skala. De kriminelle får tak i våpen uansett.

Argumentet for å avvæpne befolkningen er å hindre masseskytninger, men hva når man ikke har politi i nærheten? Eller man har et politi som står på stedet i en time og ikke gjør noen ting? Hva da?

I Norge kommer politiet alltid i etterkant. Nærpolitireformen, som krever at politiet har en responstid innen en 30 minutter, har ikke gjort ting noe bedre. Den halvtimen kan være lang og mye kan skje på en halv time. Det så vi Kongsberg. Eller i Nore i Buskerud, hvor sivile og brannvesen måtte anholde mannen som knivstakk sin kone på åpen gate.

Midt i den store våpendebatten i USA fyrte en gjengkriminell løs med automatrifle mot et tilfeldig bursdagsselskap i West Virginia. En gjest med bæretillatelse på våpen svarte og drepte angriperen. Kvinnen som skjøt tilbake og drepte gjerningspersonen sparte sannsynligvis mange liv, noe politiet kanskje ikke hadde rukket å gjøre i dette tilfellet.

Å frata individet retten til å beskytte seg og det til myndigheter som jobber for å «ta» opposisjonen, meningsmotstandere og klassifisere egne borgere som innenlandsterrsrister, samtidig som politiets responstid resulterer i katastrofer, er ren og skjær galskap – spesielt når deres beskyttelse ikke er verdt stort.

Våpenforbud hindrer ikke hverken enkeltdrap eller massedrap, derimot kan det hindre væpnet konflikt, også mot myndighetene.

 

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.