Ni mennesker ble drept og flere skadd i en masseskyting i Allen, Texas natt til søndag. Gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet. Igjen blusser debatten om USAs våpenlover opp.

Brian Harvey, politisjef i Allen, sier at lokalsamfunnet har opplevd en tragedie. Skytingen startet på kjøpesenteret Allen Premium Outlets i Dallas-forstaden i 15.30-tida.

Ifølge politiet er minst tre personer kritisk skadd. I tillegg behandles fire andre på sykehus med skuddskader. Vitner har fortalt om grufulle scener på kjøpesenteret. Det var flere hundre mennesker der da skytingen startet.

Sju ble funnet døde på åstedet, mens to døde på sykehus. Ofrene som er fraktet til sykehus er fra 5 til 61 år, opplyste politiet tidligere.

– Vår dypeste sympati er med familiene til ofrene. Dette er en tragedie, sier politisjefen. (NTB)

Handlet alene

Politiet mener at gjerningsmannen handlet alene. På Twitter spekuleres det i om han var et gjengmedlem.

Gavin Newsom (D), guvernøren i California som så vidt unngikk å bli avsatt sist år, var blant de første som kastet seg inn i debatten om USAs våpenlover etter lørdagens 199. massekyting i USA.

– Er dette frihet? Å bli skutt på et kjøpesenter? Å bli skutt på skolen? Å bli skutt i kirken? Å bli skutt på kino? skriver Newsom på Twitter.

– Vi er blitt en nasjon som er mer opptatt av retten til å drepe enn retten til å leve. Det er ikke dette det amerikanske folket vil ha. Gjør den fordømte jobben deres, Kongressen, skriver han. (NTB)

Hans tweet ble postet ved fem-tiden, norsk tid søndag morgen. For Newsom ble det et eksempel på som man roper i skogen, får man svar. Fortsatt strømmer det på med svar som ikke akkurat roser Newsoms egen stat og kriminalitetsbekjempelsen der.

Newsom og Demokratene i California har i årevis valgt en myk linje i møte med kriminaliteten som følger i kjølvannet, og delvis er en del av opioid-krisen i hele USA. Den linjen er minst like drepende, mener flere og flere i det sterkt polariserte USA. Selv om California har innført noen av USAs strengeste våpenlover, har det ikke hatt den ønskede/tilsiktede effekten.

Experts explain why California is still rife with gun violence despite some of the most stringent gun laws in the country (ABC News)

Les også:

California tømmer fengslene

To nye narkotiske stoffer, verre enn fentanyl, sprer seg fra kyst til kyst i USA

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.