Et tungt bevæpnet FBI-team rykker ut til en tidligere masseskyting. Foto: Eddie Moore/The Albuquerque Journal via AP

En mann skjøt søndag omkring seg i et kjøpesenter i Indianapolis, USA. Men en tilfeldig kunde som var lovlig bevæpnet med pistol, forhindret det som kunne blitt en langt verre katastrofe.

Denne søndagen fant det sted nok en såkalt masseskyting i USA, denne gangen i byen Greenwood i nærheten  av storbyen Indianapolis, i delstaten Indiana.

Denne saken tok en litt annen vending enn det som har vært vanlig i liknende hendelser i senere tid. Den lokale avisen Indy Star har beskrevet hendelsesforløpet, og beretter om dramatiske øyeblikk i kjøpesenteret:

A lone man with a long gun killed three people before an armed bystander killed him in the Greenwood Park Mall food court Sunday evening, according to Greenwood Police Chief Jim Ison. Two people were injured.

En mann med en rifle drepte tre personer, før en bevæpnet person som var på stedet skjøt og drepte gjerningsmannen, i Greenwood Park Mall (kjøpesenter) søndag kveld, ifølge Greenwoods politisjef Jim Ison. To ble såret.

-It appears that he had a rifle with several magazines of ammunition, entered the food court and began shooting,» Ison said.

  Mannen, som hadde en rifle og flere magasiner med ammunisjon, kom inn på senteret og begynte å skyte, sa Ison. 

Drapsvåpenet er identifisert som en AR 15 halvautomatisk rifle.

Det ble tidlige fokus på den tilfeldige kunden som skjøt og drepte gjerningsmannen, og sørget for at ikke enda flere ble ofre for masseskytingen.

Indy Star var raskt ute med å finne denne mannen som fikk kallenavnet «Den gode samaritan». Det viste seg å være en 22-åring mann fra samme delstat:

-The «good Samaritan» who shot the man with the rifle was a 22-year-old man from Bartholomew County, Indiana, Ison said.

Politiet kalte ham en helt, og lovpriste hans raske og resolutte opptreden i situasjonen. Mannen fikk stanset masseskytingen like etter at den startet, og avverget det som kunne blitt en storstilt massakre av uskyldige.

Det ble opplyst av politiets talsmann at denne 22-åringen hadde tillatelse til å bære håndvåpen:

-The real hero of the day is the citizen that was lawfully carrying a firearm in that food court and was able to stop the shooter almost as soon as he began, he said.

I tillegg til at tre ble skutt og drept, ble to sårede personer innlagt på sykehus, en av dem en 12 år gammel jente. Tar man med den drepte gjerningsmannen, er antallet døde fire.

Det er ikke opplyst om noe motiv bak skytingen, det hele bar preg av å være nedskyting av tilfeldige kunder i kjøpesenteret.

Mange vil mene at hendelsen bringer et viktig perspektiv inn i debatten om amerikaneres tilgang til våpen.

Den amerikanske grunnloven sikrer borgerne rett til å eie våpen, selv om dette nå praktiseres noe ulikt rundt om i de 50 delstatene. Enkelte stater er svært liberale, andre har strammet regelverket.

Det er blitt hevdet at kriminelle, som denne gjerningsmannen, uansett vil klare å få tak i våpen. Dette ser man selv i land med svært strenge våpenlover, som i mange land i Europa.

Det argumenteres også med at allmenn bæretillatelse for våpen, gir vanlige borgere større mulighet til å gripe inn, som i dette tilfellet i kjøpesenteret.

Hadde Indiana hatt en lov som forbød 22-åringen å eie pistol, ville trolig gjerningsmannen på kjøpesenteret ha kunnet skyte langt flere enn han nå fikk gjort.

En hendelse som dette kan dermed styrke røstene som vil beholde relativt liberale våpenlover, nettopp for å skape en sivil motvekt mot økende antall bevæpnede kriminelle i samfunnet.

De våpenliberale i USA sier det ofte slik:  Only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun.

Les også: 

Senatet vedtok ny våpenlov

 

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.