For en brøkdel av pengene som er sendt til Ukraina kunne USA sikret skolene, sa Trump på landsmøtet til National Rifles Association i Houston fredag. Men ingen sikring er sterkere enn et godt hjem. Ingenting kan erstatte et godt hjem. Det er der det svikter, sa Trump.

Morderen i Uvalde kom fra et «broken home», moren var narkotikaavhengig. Bestemoren var den ene stabile. Hun ble skutt i ansiktet.

Flere av politikerne som sto på talerlisten unnlot å komme. En av dem var Texas’-guvernør Greg Abbott. Trump åpnet med å si: -Til forskjell fra andre stiller jeg.

“Unlike some, I did not disappoint you by not showing up,” Trump said after taking the stage at the NRA convention to a roar of approval. Gov. Greg Abbott (R-TX) canceled his appearance at the NRA, sending a video instead while he visited the Uvalde community.

Det er blitt Trumps varemerke at han ikke bøyer av, men står oppreist i stormen. Der andre Republikanere stemmer sammen med Demokratene, står Trump imot. Han vet at han har grasrota i ryggen. Nå har Republikanerne vært med å sende 53 milliarder dollar til Ukraina, mens grensegjerdet er uferdig og hundretusener av illegale flommer over grensen.

Unapartiet, som er Demokrater og Republikanere, er mer opptatt av Ukraina enn amerikanernes ve og vel. Trump vet at han har et vinnerkort.

Han begynte talen med å lese opp navnene på de drepte og ba om et minutts stillhet.

“The monster who committed this crime is pure evil, pure cruelty, pure hatred, absolute pure hatred, and while those he slaughtered are now with god in heaven, he will be eternally damned to burn in the fires of hell,” he said.

Deretter fordømte han Demokrater og kommentatorer som øyeblikkelig hengte de drepte rundt Republikanernes hals og krevde at vanlige mennesker skulle miste sine våpen.

“Sadly before the sun had even set on the horrible day of tragedy, we witnessed a now-familiar parade of cynical politicians seeking to exploit the tears of sobbing families to increase their own power and take away our Constitutional rights,” Trump said.

He condemned the “repulsive” Democrats for trying to shift the blame of the shooting away from the shooter and onto legal gun owners.

“When Joe Biden blamed the gun lobby, he was talking about Americans like you,” Trump said.

Utnyttelsen av massakren politisk har ikke slått an blant amerikanere flest. Det kom for tett på hendelsen og Demokratene viser ingen hemninger. Alle vet at Demokratene har skyld for lovløsheten i byene, men Republikanerne henger ikke drepte rundt halsen på Demokratene på samme måte. Det er denne moralske hemningsløsheten som provoserer mange vanlige mennesker.

Den moralske skylden skal legitimere at man tar våpnene fra folk. Flere på venstresiden vil avskaffe det andre grunnlovstillegget, retten til å bære våpen. De samme menneskene vil også innskrenke ytringsfriheten. Det blir ikke stort tilbake av «Amerika».

“Let’s not pretend that those on the left are just talking about limiting one class of gun or one category of ammunition … we all know they want total gun confiscation,” he said.

Svaret på skoleskytinger er å gjøre skolene sikrere.

“If the United States has $40 billion to send to Ukraine, we should be able to do whatever it takes to keep our children safe at home,” Trump said, offering several security proposals for making schools safer, including armed police or security officers.

Men det er hverken penger eller våpen som til syvende og sist forebygger skoleskytinger.  Det beste bolverket er et godt hjem, med foreldre som holder sammen.

“No law can cure the effects of a broken home. There’s no substitute for a strong mom and a great dad.”

Demokratenes identitetspolitikk oppløser familien og 70 prosent av svarte vokser opp med bare en forelder. Demokratenes trygdeordninger har ødelagt familiene.

 

NTBs versjon av talen:

Trump talte til våpenlobbyen: Skoleskytinger viser at flere bør bære våpen, ikke motsatt

Noen dager etter skoleskytingen i Uvalde i Texas samlet våpenlobbyen NRA seg i Houston. Massedrapet viser at flere bør eie våpen, sa ekspresident Donald Trump.

Skoleskytingen i Uvalde tirsdag, der 19 barn og to lærere ble drept, kastet skygger over NRAs årsmøte. Organisasjonens Wayne LaPierre innledet sin tale til møtet med å dypt beklage skoleskytingen.

Han sa videre at han håper noe lignende aldri vil skje i USA igjen, før han i neste åndedrag la til:

– Å innskrenke de fundamentale rettighetene lovlydige amerikanere har til å beskytte seg selv, er ikke svaret. Det har det aldri vært.

Trump sa i sin tale at de 19 skolebarna og de to lærerne ble «stjålet av en ondskap som ingen ord kan beskrive».

Han beskrev gjerningsmannen som «pur ondskap og hat».

– At det eksisterer ondskap i verden er ingen grunn til å avvæpne lovlydige borgere. Ondskapens eksistens er en av de aller beste grunnene til å væpne dem, sa Trump.

Etter skoleskytingen har det igjen blitt pustet vind i seilene i debatten om våpenlovgivning i USA. Den 18 år gamle gjerningsmannen kjøpte AR-15-rifla han brukte på lovlig vis.

– Ville ikke ha hjulpet

– De forskjellige våpenkontrollforslagene som venstresida presser på for, ville ikke ha gjort noe for å forhindre det avskyelige som skjedde. Ingen verdens ting, sa Trump.

Trump leste videre opp navnene på alle de 19 barna, og sa at de var ofrene til en «villmann» som var ute av kontroll, før han beskrev forslag om strengere våpenlover som «groteske».

– Vi må alle stå sammen, republikanere og demokrater, i alle stater, og på alle regjeringsnivåer, slik at vi endelig kan herde skolene våre og beskytte våre barn. Det vi trenger nå er en overhaling fra topp til bunn av sikkerheten ved skoler landet rundt, la han til.

Flere trakk seg

Ekspresidenten deltok på et ettermiddagsarrangement, men en del andre trakk seg, blant dem de republikanske kongresspolitikerne John Cornyn og Dan Crenshaw.

Texas-guvernør Greg Abbott skulle ha deltatt på en pressekonferanse under året samling, men bestemte seg i stedet for å sende inn en forhåndsinnspilt videotale.

Også en del av artistene som skulle opptre, trakk seg, blant dem countryartisten Lee Greenwood.

I tillegg har produsenten av våpenet som ble brukt i massedrapet, bestemt seg for å ikke stille ut sine produkter på årets messe.

Demonstrasjoner utenfor

Flere politiske grupperinger som ønsker strengere våpenlover, holdt demonstrasjoner i parken utenfor konferansesenteret der NRA har sitt arrangement.

Hundrevis møtte opp med plakater med slagord som «Deres hobby er ikke verdt våre barns liv!» og «Ikke mer omtanke og bønn», skriver nyhetsbyrået DPA.

Sistnevnte er en henvisning til at folk ofte sender varme tanker og ber for de rammede etter masseskytingene som stadig rammer USA.

Guvernør Abbotts utfordrer i høstens valg, demokraten Beto O’Rourke, er blant dem som møtte opp.

– Om dere har gjort noe bra, så er det at dere har ført oss sammen, sa han, med henvisning til seg selv og andre som ønsker våpenreform i USA.

– Vi kommer til å vinne, sa han videre, med klar adresse til NRA.

– Vi bygger rom for familiene i Uvalde slik at de vet at vi er der for dem, at vi vil stå opp for dem og slåss for dem, selv når dette er over. Vi vil sikre at vi får en fornuftig våpenreform, sier Ashton Woods, grunnlegger og organisator i Black Lives Matter Houston.

For døve ører

Protestene gjør imidlertid lite inntrykk blant de fremmøtte på NRAs møte.

– Disse folkene er medienes marionetter. De kommer ikke til å endre noens mening, sier Tim Hickey, som er veteran fra USAs marineinfanteri, til Reuters.

Han får tilslutning fra Chris Jensen fra Forth Worth, som bærer en T-skjorte med bilde av en AR-15-rifle og teksten «jeg foretrekker farlig frihet framfor fredelig slaveri».

– Geværet drepte ingen, det var det en person som gjorde, sier han.

(©NTB)

Skoleskytinger som den i Uvalde i Texas denne uka, viser at amerikanere må bære våpen, ikke motsatt, sa tidligere president Donald Trump i sin tale til våpenlobbyen NRA fredag. Foto: Michael Wyke / AP / NTBBilde: 7knkO9TCqy4

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.