Gutten som skjøt 21 barn på en skole i Texas tirsdag kveld het Salvador Ramos (18). Måten mediene rapporterer på forteller deg hva du skal føle. Denne dirigeringen er lett å avsløre for den som har bevart sunn fornuft og en viss kritisk sans.

Det første publikum spør seg selv om etter at omfanget er kjent, er: Hvem skjøt?

Men i NTBs versjon heter han bare «gjerningsmannen». Du må lese langt ned i artikkelen før navnet Salvador Ramos dukker opp og da er det som det ikke betyr noe. Når det gjemmes bort på den måten er det for at vi ikke skal legge merke til det. Folk kunne jo finne på å stille spørsmål.

Guvernør Abbott identifiserte ham.

Abbott identified the suspect as Salvador Ramos, a Uvalde resident, who is also dead and acted alone, authorities said. He had a handgun and possibly a rifle when he opened fire at Robb Elementary School, he said. Two police officers were shot and wounded but were expected to survive, Abbott said.

Byen Uvalde ligger bare 12 mil fra grensen til Mexico. I dette området har det strømmet hundretusener av migranter over grensen. Biden skrudde opp krana så fort han tiltrådte.

Men det er ikke dette som har Bidens fokus. Det er våpenlobbyen.

– Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte Biden i en tale da han ankom Det hvite hus natt til onsdag fra en reise i Asia.

– Det er på tide å snu denne smerten til handling for hver forelder, for hver borger i dette landet. Vi må gjøre det klart overfor hver eneste folkevalgte i dette landet: Det er på tide å handle, sa presidenten.

NRK er helt på Bidens side. For NRK og Lars Os handler det også om våpenlobbyen. Det er full opbakning over hele linja. Anders Tvegård forteller at det har vært 27 skoleskytinger bare i år. Horribelt! Nå må noe skje! Dette er kampanjejournalistikk hvor man bruker en grusom handling som drivstoff. Ikke pent.

For hvor er deres omsorg for ofre når USAs byer gir gjenlyd av skudd som koster barn livet, hver eneste uke? Hvor mye har norske medier skrevet om eksplosjonen i kriminalitet?

Denne dirigering av følelser og indignasjon er lett å gjennomskue for amerikanere. Eller som Eirik Løkke fra Minerva sa på radio: Holdningene er så fastlåste at en hendelse som dette ikke flytter folk. Det hørtes ut som om de som er pro-våpen er ufølsomme og hjerteløse.

Det er NRKs og norske mediers oppskrift: Det er de som er de gode og de andre er hjerteløse. Det samme mener Demokratene og liberale medier.

Amerikanerne vet at de er selektive i hva de velger å gjengi. Visse massakrer er mer verdt enn andre.

Invasjonen sørfra snakker de ikke om. Den er så massiv at alle amerikanere merker virkningene. For Biden gjelder det å overdøve motstanden. Derfor snakker han om våpenlobbyen, så det høres ut som Ku Klux Klan.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.