Masseskytinger, opptøyer og enorm vekst i kriminaliteten. Dette er situasjonen i dagens USA. Utviklingen kan forstås på mange måter. Men nedstengningene i forbindelse med pandemien er trolig en viktig del av forklaringen.

Dette hevder Matt Purple i en kronikk i The Spectator. Han mener nedstengningene har hatt katastrofale følger, som USA nå høster fruktene av.

Han reagerer på en ny trend, et symbol på kjedsomheten som fører til en utbredt nihilisme: Ungdom som får tiden til å gå ved såkalt carjacking.

Lost amid all the mass shootings and gang slayings of late has been another wave of crime: vehicle thefts. In Washington DC, carjackings in 2021 were up by a third over 2019, while in nearby Alexandria a motorist made national news after he shot two boys at a gas station who were trying to lift his car.

In Chicago, 1,900 vehicles were jacked just last year, which is eye-wateringly high even by that city’s grim standards.

Det er stort sett tenåringer som tilraner seg biler på denne måten, ofte med våpen i hånd. De virker ikke interesserte i å tjene penger, men filmer seg selv med de stjålne bilene og legger ut på sosiale medier for å få noen tomler opp.

Bilene blir noen ganger funnet, helt uten skader, bare kjørt noen få kilometer. Carjacking har blitt som en sport for ungdommen, sier en sosialarbeider til New York Times.

Det som slår Purple, er hvor meningsløst hele opplegget er. Kombinert med massedrapene til Salvador Ramos og skytingen i Philadelphia sist helg så tegnes det et bilde av et samfunn som rakner i sømmene.

Politiet i Texas kommer ikke heldig fra Uvalde-forløp

Lovlydige borgere er vant til å tenke at det er en årsak bak voldelig kriminalitet. Men nå er det ikke lenger noe poeng i kriminaliteten. Det er kriminalitet skapt av kjedsomhet og ren nihilisme. Denne mangelen på mening og formål gjør det hele enda mer skremmende.

The thought of senseless attacks, people victimised at random, is far more chilling.

Yet that seems to be what’s happening here. How were there 12 mass shootings in America last weekend alone? How has the murder rate spiked 40 per cent since 2019?

Det er flere forklaringer, som Defund the police, progressive statsadvokater sponset av George Soros for å være soft-on-crime, og selvsagt de langvarige, voldelige opptøyene i regi av Black Lives Matter.

Men  de nedstengningene politikerne innførte i forbindelse med Covid-19 har trolig hatt en svært ødeleggende effekt på psykisk helse blant unge mennesker.

Covid lockdowns effectively imprisoned restless adolescents while paradoxically making it easier for them to skip school. That pent-up energy had to come out somewhere, and so it has.

Det verste med nedstengningene for ungdommen var isolasjonen fra håpet. Drømmen om å lykkes på skolen, eller i det minste på fotballtreningen etter skoletid, den ble borte. Mer dop, mer alkohol, flere selvmord – dette ble konsekvensene.

Andre lette etter kick i kriminelle handlinger, og søkte menneskelig kontakt og anerkjennelse via de sterile sosiale mediene.

Pornhub, Big Tech og Big Pharma var de store vinnerne under pandemien. Ungdommen og slitere fra den lavere middelklasse var de største taperne.

Følelsen av nihilisme, at ingenting har betydning, er velkjent fra historien. Gjerne som en konsekvens av katastrofer, som for eksempel Svartedauden på 1300-tallet, eller pesten som rammet Athen i 430 f.kr. –  tidlig i den grufulle Peloponneskrigen mellom Athen og Sparta i perioden 431-404 f.kr.

Covid-lockdowns ser ut til å ha gravd ut et dypt hull i den mentale helsen i det amerikanske samfunnet, som allerede var dypt splittet. Og når ungdommen ikke lenger ser bunnen av hullet, så kaster de seg utenfor kanten, og stuper ned i mørket.

Som i TV-serien Outer Range, hvor et hull uten bunn fører deg til en helt annen verden. En annen verden er et fristende sted, hvis alt rakner i den verdenen du opplever rundt deg.

Det kan virke forlokkende, nesten som det «Det store spranget» á la den danske filosofen Søren Kierkegaard.

USA er preget av en moralsk panikk, en utbredt paranoia. Dette er ikke et nytt fenomen, men det har eskalert voldsomt de siste årene. Dette er en bedre forklaring på alle drapene enn selve våpnene, uansett hva man mener om amerikanske våpenlover.

Moral panics are as much a part of the American experience as amber waves of grain. If you hear someone shrieking IT COULD KILL YOUR CHILDREN, chances are it can’t and hasn’t and won’t.

En hel generasjon ungdom er påført dype sår av virkemidlene som ble valgt i forbindelse med Kina-viruset. Yngre barn er også hardt rammet, men barn kommer gjerne raskere over slikt. De glemmer fortere.

For at det amerikanske samfunnet skal komme seg videre, trenger man en yngre generasjon som bestemmer seg for å bygge noe over det tomrommet som er politisk skapt, skriver Purple.

But then that’s the good thing about living in a free society: if nihilism has room to thrive, so too does reform, correction, and hope.

Vi får håpe Purple har rett. Å miste håpet i godt voksen alder kan man kanskje leve med. Men å starte opp voksenlivet uten håp, dét er en uutholdelig tanke.

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.