Robert E. Crimo III. Foto: Facebook. 

Minst seks personer ble drept da det ble åpnet ild mot en 4. juli-parade i Chicago-forstaden Higland Park mandag. En etterlyst 22-årig rap-artist, Robert E. Crimo, er pågrepet.

Ifølge politiet skjøt gjerningsmannen fra et hustak da paraden passerte nedenfor.

Robert E. Crimo, en 22 år gammel hvit mann som er fra området, ble pågrepet mandag kveld. De mener at det kun dreier seg om en skytter, men ville ikke etter pågripelsen umiddelbart si at Crimo er den mistenkte gjerningsmannen.

I sosiale medier fremstilles Crimo som en rap-artist med stor våpeninteresse, voldelige tilbøyeligheter og en viss mental ubalanse.

Crimos bil ble ifølge NTB-AP-AFP identifisert med registreringsnummer på en bil.

Pågripelsen skjedde etter bilen hans ble observert av en patrulje. Etter en kort biljakt fikk de stoppet ham, og deretter skjedde pågripelsen uten særlig dramatikk, ifølge politiet.

Tidligere mandag kveld rykket en gruppe politibetjenter ut til en adresse i Highland Park der Crimo står bostedsregistrert.

Seks drepte, mange sårede

Ifølge Chicago Sun-Times begynte paraden i 10-tiden lokal tid, men ble stanset 10 minutter senere da det ble avfyrt skudd mot deltakerne.

Seks personer er bekreftet drept, og minst 30 er såret og sendt til sykehus, opplyser politiet. Av de seks drepte er fem voksne som døde på åstedet.

Den sjette ble tatt til sykehus, men døde av skadene der. Flere av de sårede er barn, og minst ett har fått alvorlige skader.

– Handlingen virker foreløpig helt tilfeldig. Det er ingenting som tyder på at gjerningsmannen har tatt noen gisler, sa politiets talsperson Chris Covelli.

Stor politiaksjon

Politiet sa tidlig at gjerningspersonen var å anse som bevæpnet og farlig, og folk i området ble bedt om å holde seg innendørs. Mer enn 100 politifolk søkte etter den mistenkte, og FBI bidro også.

I tillegg sperret det amerikanske luftfartstilsynet av luftrommet over Highland Park, melder CNN.

– Politiet søker etter den mistenkte, og det er funnet et skytevåpen, skrev myndighetene i forstaden på sitt nettsted.

Politiet har bekreftet at det er funnet en rifle etter masseskytingen, men de har ikke bekreftet at det var den som ble brukt under angrepet. Våpenet blir nå undersøkt.

Hørte rundt 20 skudd

Ett vitne forteller til CNN at han hørte mellom 20 og 25 skudd, andre mener at det ble avfyrt minst 40 skudd fra et halvautomatisk våpen.

Hundrevis av mennesker løp i panikk fra åstedet da gjerningsmannen begynte å skyte.

Highland Park ligger rundt 40 kilometer nord for Chicago og har rundt 30.000 innbyggere. Området regnes for å være velstående, og innbyggerne der har i gjennomsnitt tre ganger så høy inntekt som ellers i USA.

Videoer

På en YouTube-kanal er det lastet opp en lang rekke videoer der Crimo synes å være avbildet.

Blant annet er det lastet opp en video av det som tilsynelatende er ruta der 4. juli-paraden gikk. I tillegg vises tegninger og animasjoner av folk som blir skutt, og også av en skytter som blir drept av politiet.

Videoene er lastet opp i slutten av 2021. En person fra Chicago som heter Robert Crimo og er 22 år gammel, har publisert musikk under navnet «Awake the Rapper», og musikken fra denne rapperen er lagt på noen av videoene.

Ordføreren i Highland Park, Nancy Rotering, opplyste at 4. juli-feiringen er avlyst. Også parader i nærliggende byer ble avlyst etter skytingen.

Chicago er kjent som en by med svært mye vold og drap, og er styrt av Demokratene. Borgermester Lori Lightfoot har vært omstridt for sine holdninger knyttet til å ville nedbygge byens politietat (defund the police).

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.