Politiet i Texas får mye kritikk for håndteringen av masseskytingen på Robb barneskole i Uvalde sist tirsdag – USAs dødeligste skoleskyting siden 2012. 

På en pressekonferanse bekreftet texanske myndigheter at skytteren Salvador Ramos (18) var innelåst i et klasserom i en time mens et stort antall politimenn var samlet utenfor. Ramos begikk alle sine 21 drap inne i det rommet. 

Da politiet omsider gikk til aksjon og drepte ham, hadde han rukket å ta livet av 19 barn og to lærere. I tillegg døde mannen til en av de drepte lærerne av hjerteattakk mens han planla sin kones begravelse – ifølge familien av hjertesorg. Han skal også ha drept sin egen bestemor før skoleskytingen.

Myndighetene har bekreftet at «mange» politimenn var samlet utenfor klasserommet, men de gjorde ikke noe forsøk på å bryte seg inn. Væpnet politi ankom bare fire minutter etter at skoleskytteren tok seg inn gjennom en ulåst sidedør, men de trakk seg tilbake for å vente på en taktisk spesialenhet fra den amerikanske grensepatrulje. I mellomtiden evakuerte de andre barn og ansatte fra bygningen.

Ifølge Associated Press oppfordret tilskuere og foreldre politiet til å aksjonere. Skrekken vokste ettersom massakren utfoldet seg og kvinner skrek at politiet måtte aksjonere. Politiet svarte med å forsøke å presse foreldrene lenger vekk fra skolen.

– Du vet at det er barn der inne, ikke sant? Det er små barn. De vet ikke hvordan de skal forsvare seg mot skytteren, sa en far.

Javier Cazares hvis ti år gamle datter Jacklyn ble drept, fortalte AP at politiet virket uforberedt:

– Mer kunne vært gjort. Jeg oppfordret andre foreldre til å bli med meg og gå inn ettersom politiet bare sto utenfor, fortalte han.

En fortvilet mor skrek: 

– Jeg skal inn. Alle disse barna er på skolen og politiet bare står der. Barna våre er der, sønnen min er der.

En mor ble ifølge Wall Street Journal lagt i håndjern for «innblanding i pågående etterforskning» da hun oppfordret politiet til å gå inn på skolen. 

Salvador Ramos’ Instagram-konto inneholdt bilder av våpen og selfies. Kontoen med brukernavnet «salv8dor_», ble fjernet etter at navnet på skoleskytteren ble kjent.

På kontoen delte han et bilde av to rifler hvor han tagget en annen bruker. Denne brukeren syntes det var skummelt og spurte hvorfor han tagget henne.

– Du skal legge ut våpenbildene mine på nytt, svarte @sal8dor_ i en direktemelding til jenta 12. mai.

– Hva har våpnene dine å gjøre med meg?

– Ville bare tagge deg.

Klokken 05.43 tirsdag sendte @salv8dor_ en ny melding: 

– Jeg er i ferd med å.

– Jeg har en liten hemmelighet å fortelle deg, sa han med smilefjes.

Han fortalte aldri jenta hemmeligheten. Hans siste melding kom klokken 09.16: 

– Ima air out.

Hvorfor politiet ikke grep inn før massakren fikk det fatale omfanget omtales som alt fra feighet til spekulasjoner om at politiet fikk egne barn ut først og at de ble beordret til å vente av folk som ønsket å utnytte høye dødstall politisk.

Etter skytingen er det blitt samlet en rekke hjertevarme beretninger om barna som ble drept.

Les også:

Obama kobler George Floyd til Texas-massakre

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.