En granskning av politiets oppførsel under skolemassakren i Uvalde, Texas, avslører enda grovere forsømmelser. En politimann som så Salvador Ramos kjøre i grøfta og stige ut med et gevær på vei mot skolen, kunne skutt ham, men våget ikke.

I stedet ba politimannen om tillatelse til å skyte. Han fikk ikke svar og i mellomtiden hadde Ramos gått inn på skolen.

Ramos hadde en AR-15 som er halvautomatisk.  En politistyrke gikk inn på skolen, men de våget ikke gå inn i klasserommet der Ramos drepte lærere og barn. De ventet i en time. De kjente ikke en gang på døren. Hadde de gjort det ville de oppdaget at den var ulåst.

Rundt 19 av de 21 sårede kunne også blitt reddet hvis hjelpen hadde kommet frem tidligere.

En politimann fikk en telefon fra kona som var lærer. Hun var såret. Mannen hev seg rundt og dro til skolen. Men der ble han møtt av kolleger som fysisk holdt ham tilbake og avvæpnet ham.

Biden-regimet og Demokratene mener det er våpen som er problemet. Men oppførselen til Uvalde-politiet viser konsekvensen av defund the police-politikken: Et politi er som kviale og nekter å aksjonere.

 

Rapport: Uvalde-politiet kunne ha skutt masseskytter, men ventet på tillatelseID: 17951744

En politibetjent så at mannen som drepte 21 mennesker på en barneskole i Uvalde i Texas, gikk mot skolen, men skjøt ikke fordi han ventet på tillatelse.

I tillegg kunne noen av de 21 ofrene for masseskytingen, 19 av dem barn, ha blitt reddet om de fikk medisinsk hjelp raskere, heter det i en rapport fra Texas State University.

Rapporten går gjennom politiets håndtering av masseskytingen ved barneskolen Robb Elementary. Politiet har allerede blitt gjenstand for massiv kritikk for å ha ventet en time før de tok seg inn i et klasserom og skjøt gjerningsmannen.

Masseskytingen 24. mai var den verste i USA siden angrepet mot Sandy Hook-skolen i Connecticut i 2012.

Så gjerningsmannen gå inn

En politibetjent fra Uvalde-politiet (UPD) var på stedet der gjerningsmannen krasjet bilen sin før han gikk ut av den med et våpen.

– UPD-betjenten var bevæpnet med et gevær og siktet for å skyte gjerningsmannen. Men han ba sin overordnede om tillatelse til å skyte, heter det i rapporten ifølge Sky News.

Gjerningsmannen, 18 år gamle Salvador Ramos, tok seg inn på skolen klokka 11.33 med et halvautomatisk våpen av typen AR-15.

Politibetjenten fikk ikke eller hørte ikke noe svar, ifølge rapporten. Og da han snudde seg tilbake for å se mot gjerningsmannen, hadde han allerede gått inn.

– En fornuftig betjent ville ha ansett dette som en akutt situasjon og lagt en plan for å konfrontere den mistenkte, heter det videre.

Krass kritikk

Rapporten er basert på videoer fra kameraer på skolen, politibetjentenes kroppskameraer, forklaringer fra betjenter som rykket ut og fra etterforskere.

I den heter det også blant annet at politiet aldri sjekket om døra til klasserommet var låst, noe også sjefen for Texas’ politbyrå har kritisert dem for.

Det påpekes også at politiet hadde våpen, beskyttelsesutstyr, trening og også støtte fra reserver.

– Ofrene i klasserommene hadde ingen av disse tingene, understrekes det.

Videre stilles det spørsmål ved hvorfor politiet brukte så lang tid på å ta seg inn i klasserommet, selv om forholdene hadde endret seg lite for dem som sto utenfor.

– Da betjentene endelig tok seg inn i klasserommet klokka 12.50 – mer enn en time etter at skytingen begynte – var de ikke bedre utstyrt til å konfrontere skytteren enn de hadde vært fram til da. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.