Nok en gang maler NRK et dystert bilde av Trumps Amerika, og sprer frykt blant skeive.
I reportasjen «Rømmer fra USA: – Jeg føler meg som en målskive» forteller NRK historien om Tab, en ung, ikke-binær person fra Texas som flyktet til Norge, drevet av frykt for økt vold mot skeive i dagens USA. Det er en historie om flukt og håp, der Trumps Amerika fremstilles som farlig og ekstremt, mens Norge blir beskrevet som et progressivt og trygt tilfluktssted for skeive.
NRKs historie er feil på så mange måter. For det første er ikke Norge et tryggere sted for LHBT-personer enn Texas. Vi har statistikk som beviser det. For det andre avslører det at Utlendingsdirektoratet ikke er bedre enn de angivelig «grusomme» metodene som Trump-administrasjonen bruker. Mens USA har fokusert på å utvise kriminelle, som voldelige gjengmedlemmer, rammer Norges urettferdige og rigide politikk ofte uskyldige individer som Tab, en skeiv amerikaner som ønsker å jobbe og bidra til samfunnet.
Tab kom til Norge med håp om trygghet og aksept. I stedet møtte hun et iskaldt byråkrati. NRK gjør ikke noe stort nummer ut av Tabs kamp med UDI; en saksbehandlingstid som plutselig blir utvidet til femten måneder i stedet for fire, ingen rett til å jobbe, ingen inntekt, og til slutt ingen annen utvei enn å returnere til Texas, blakk og desillusjonert.
Den seks minutter lange videoen med Tab i hovedrollen har en uventet trist avslutning. Gjennom årene har vi sett statskanalen og andre medier kjempe for dem som angivelig er blitt urettferdig behandlet av UDI. Ikke denne gangen, selv om Tab er brun og skeiv og dermed krysser av i to bokser for de svake i samfunnet som aktivistene hevder å kjempe for.
Historien ender brått med at en oppgitt og trist Tab vandrer i gatene i den mørke natten i Oslo, og vi får vite at hun ikke hadde noe annet valg enn å returnere til Texas. Jeg kan ikke overleve å vente femten måneder på arbeidstillatelse, sier hun. Inntrykket man sitter igjen med, er at NRK brukte Tab utelukkende for å fremme sin anti-Trump-agenda.
Det er helt Texas for skeive og brune i USA
– I verste fall blir jeg drept. At noen ser på meg og tenker: for brun, for homofil, sier Tab i introen til NRKs kortdokumentar, som følger hennes reise i Oslo. NRK lar Tabs dramatiske påstand stå uimotsagt, fordi deres eneste mål er å fremstille Trumps Amerika som farlig for seerne.
USA-korrespondent Tove Bjørgaas kommenterer situasjonen for å underbygge denne urealistiske fortellingen. Kledd i svart og i en dyster setting som minner om en krimdokumentar, vitner en alvorlig Bjørgaas om hvor farlig Amerika er for dem som er annerledes. Minoriteter og skeive føler seg som målskiver og har levd i frykt siden Trumps valgseier i 2024, fordi han stadig kommer med nedsettende kommentarer om seksuelle og etniske minoriteter.
Ingen eksempler, ingen data, bare en generell uttalelse om Trump og de rundt 150 millioner minoritetsborgerne og anslagsvis 30 millioner LHBT-personene som bor i USA. Vi tenker på Kåre Arvid Hesvik, Jon Erik Isachsen og de 20 skadde etter Zaniar Matapours blodbad, to unge homofile menn som ble knivstukket på Tjuvholmen, og lurer på om NRK eller noen andre var ærlige med Tab og fortalte henne at Norge slett ikke er et trygt sted.
Vet hun om den astronomiske økningen i hatkriminalitet mot LHBT-personer i Norge? Eller at det faktisk er større risiko for at hun skulle bli offer for kriminalitet i Norge enn i Texas, hvis statistikken tolkes riktig? Faktisk er tallene mellom Norge og USA så uforholdsmessige at de er utrolige, spesielt siden Norge konsekvent topper listene over land i verden som et trygt tilfluktssted for skeive.
Vi ser på statistikk fra 2023, som er tilgjengelig for begge land. Begge har opplevd en jevn økning i hatkriminalitet. Det var flere angrep mot LHBT-personer under Joe Bidens presidentskap enn under Trumps første periode. 2022 hadde det høyeste antallet rapporterte hatkriminalitet-tilfeller siden FBI begynte å registrere dem i 1991.
Siden Trump bare har vært i embetet i tre måneder, er det latterlig av Bjørgaas og NRK å spekulere vilt i saken, men hva annet kan man forvente? De er ikke i mediebransjen for å tell the truth and nothing but the truth.
Stor økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Norge
Det har vært en stor økning i anmeldelser av hatkriminalitet i Norge, spesielt fra skeive og transpersoner, skrev NRK i mai i fjor. Samtidig har oppklaringsprosenten for hatkrim sunket fra 52 til 45 prosent i 2023. Flere saker blir også henlagt. I alt har 461 skeive og transpersoner anmeldt hatkriminalitet.
Aldri har så mange anmeldt hatkriminalitet, er overskriften til NRK. Thee-Yezen Al-Obaide måtte gå med voldsalarm i nesten ett år, forteller statskanalen. Al-Obaide, en troende muslim, araber og skeiv, belyser utfordringene med å tilhøre flere minoritetsgrupper.
At NRK klarte å finne en muslim som er homofil blant de titusenvis som bor i Norge, er ikke overraskende. De har en evne til å finne den rette personen til den rette agendaen. Det nevnes ikke at doktrinen de fleste av dem følger, er strengt imot homoseksualitet eller «skeive individer», som de nå kaller det. Når personer som Zaniar Matapour og Arfan Bhatti lever blant oss, ville jeg også ha gått med voldsalarm.
Overraskende lave tall for hatkriminalitet mot skeive i USA
En FBI-rapport for 2023 registrerte 2402 tilfeller av hatkriminalitet mot LHBT-personer i USA, opp fra 1947 året før. Med en befolkning på rundt 350 millioner tilsvarer dette 6,86 hendelser per million innbyggere.
Til sammenligning rapporterte Norge, med 5,3 millioner innbyggere, hele 461 tilfeller av hatkriminalitet mot skeive og transpersoner i 2023. Det gir en rate på 87 per million – altså over 12 ganger høyere enn i USA. Flere kilder, inkludert Statista, bekrefter dette store gapet.
Denne forskjellen kan kanskje forklares med ulike definisjoner av hatkriminalitet, rapporteringsstandarder og ulik håndheving fra politi og rettsvesen. Men uansett årsak peker tallene på et uventet høyt nivå av rapportert hatkriminalitet i Norge, et alvorlig samfunnsproblem som fortjener større oppmerksomhet.
Kontrasten blir enda tydeligere når man ser på Texas, der Tab forteller at hun kan bli drept fordi hun er brun og skeiv. Delstaten, med over 31 millioner innbyggere, rapporterte i 2024 kun 61 tilfeller av hatkriminalitet mot LHBT-personer, over 400 færre enn Norge. Det tilsvarer en rate på bare 1,97 per million.
Til tross for dette velger NRK å rette blikket mot Trumps Amerika, mens langt mer alvorlige tall her hjemme får passere i stillhet. Statskanalen svikter dermed sin plikt, som er først og fremst å belyse samfunnskritiske forhold i Norge, et av Vær varsom-plakatens viktigste punkt.
NRK gjør jobben sin med glans
NRKs reportasje fra slutten av mars om Maria Åmås (30) føyer seg inn i rekken av artikler som maler et dystert bilde av Trumps Amerika for skeive, og sprer frykt. Åmås uttrykker bekymring for transpersoners fremtid og er lei av at den amerikanske politikken enda en gang handler om henne.
Maria mener Trumps retorikk og fokus på transpersoner har skapt en unødvendig konflikt og frykt blant transpersoner, også i Norge. Hjelpetelefoner rapporterer samtidig om økt pågang knyttet til queer-relaterte spørsmål.
Åmås opplever å bli ufrivillig deltaker i en konflikt hun ikke ønsker å delta i, men anser seg for å være heldig som bor i Norge. NRK har dermed gjort jobben sin med glans, med nok en skeiv fortelling om Trumps Amerika. Selv om statistikken tyder på at det er «helt Texas» å være skeiv i Norge.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.
Hans Rustads bok om Trump er akkurat kommet fra trykkeriet! Kjøp den her.