Aftenposten driver forhåndsprosedyre i Eirik Jensen-saken og Andreas Slettholm skriver søndag 14. februar som om han er skyldig. Det har pressen gjort i to år, men man skulle tro de ville roet seg etter at tiltale ble tatt ut.

Da har påtalemyndigheten satset og bare tiden kan vise om båten – dvs bevisene – bærer. Normalt tilsier det en viss aktsomhet hos pressen. Men ikke i denne saken.

Aftenposten har gravd frem at den tidligere narkosjefen i Helsinki risikerer 13 års fengsel for å være innblandet i hasjsmugling. Denne saken virker å være ganske annerledes enn Jensens, men utad fortoner de seg som parallelle: politisjefer i trøbbel, politisjefer som svikter, som utnytter stillingen til egen fordel.

Slettholm skriver som om Jensen er dømt.

Jari Aarnio er dømt. Han ble i fjor dømt til 20 måneders fengsel for å ha forledet politiet til å kjøpe overvåkingsutstyr i et selskap han selv hadde interesser i. Narkosaken er ikke avgjort.

Jensen er ikke dømt for noenting, og bevisene mot ham er ikke sterke. Ikke ut fra det vi hittil har fått vite. Likevel foretar Slettholm en sammenligning og tar påtalemyndighetens påstander for god fisk. Det er i seg selv brudd på pressens vær-varsom-plakat, og aller verst: Brudd på sunn skepsis. Uten den kan man ikke være journalist.

Det er en nærliggende antakelse at Spesialenheten for politisaker har en tynn sak og satser all sin prestisje på å vinne den. Det er nok å se på Økokrims oppførsel i Transocean-saken. Pressen skal ha en sunn skepsis til hva statlige etater foretar seg. Men den er suspendert i Eirik Jensen-saken. Pressen siterer politiet som om det de sier var fakta.

Da mistanken mot Aarnio ble vakt, etter at en prostituert hadde tystet på ham, fant politiet 60.000 euro nedgravd på eiendommen hans. Det er noe ganske annet enn de lusne 30.000 kronene som Jensen hadde gjemt i veggen. Likevel drar Sletholm paralleller hele veien: Aarnio var høyt respektert, det var Jensen også. Ergo….

Hvorfor er det ingen pressefolk som går Jensen-saken kritisk etter i sømmene?

Jensen virker som en ukonvensjonell politimann. Skal det tale mot ham?

Tittelen slår an tonen:
Finlands Eirik Jensen-sak: Politisjef tiltalt for å ha ledet narkobande