Feature

Medier og politiske motstandere leter etter noe de kan knytte an til nazismen. De var straks ute og syntes smykkeforslaget til Løkke-regjeringen minnet om jødekonfiskeringene. Så fort ideen er sjøsatt sprer den seg med uimotståelig kraft.

Forestillingen om at nazismen er på vei inn igjen vekker sterke følelser. Noen tror på selvsuggesjon. Annerledes er det vanskelig å forstå den tidligere belgiske utenriksminister Louis Michel som gikk amok i EU-parlamentet mandag etter at Inger Støjberg hadde redgjort for de danske innstrammingsforslagene. Man trenger ikke forstå fransk for å forstå Michel. Han gjentar at det er skandaløst, at Europa nå holder på å begå en forbrytelse igjen. Polen blir nevnt. Danmark går i fotsporene til Ungarn og Polen. Det er slik det tenkes, og de har en moralsk overbevisning om å ha historisk rett.

Hvor langt vil de være villig til å gå? Spørsmålet om folkevandringene kan eller rettere: er i ferd med å – sprenge EU.

Og går man tett på dreier det seg som synet på islam og muslimers integreringsevne. Det er det det handler om, men i mange land, inkludert Norge, er det formastelig i det hele tatt å reise problemstillingen.

Europa har fått konflikter som minner om religionskriger.