Det meste Dagbladets Marte Michelet skriver om situasjonen i europeisk politikk, handler om at det må velges et nytt folk. En kan bare spekulere på om det er hennes erfaringer fra Rød Ungdom som her spiller inn.

(Som kjent var det slik at Ulbricht-regimet i Øst-Tyskland etter arbeideroppstanden i 1956 sendte ut meldinger om at folket hadde misbrukt regjeringens tillit. Som en kommentar til dette skrev Brecht diktet Løsningen, hvor han spør om det ikke var bedre om regjeringen oppløste folket og valgte seg et annet.)

Etter at 27 prosent av wienerne nå har stemt på Frihetspartiet, har Michelet funnet ut at ”unsere Wiener Blut” selvfølgelig (!!!) er hentet fra nazismens Blut und Boden. Hun er åpenbart uvitende om at i annenhver Wiener-operette synges det om Wiener Blut som noe befriende, vennlig, erotisk noe, the soul of classical Vienna.

Noe helt annet var 100.000 ottomaners 58 dager lange beleiring av Wien i 1683, da tusenvis døde av sult. Året etter ble Den hellige allianse stiftet av Vatikanet, Østerrike, Venezia og Polen for å holde Europa innen kristenheten.

I dag er det naturligvis blant eliten større stas med islam. Hvorfor ikke si rett ut som Ulbricht at folket har ikke vår tillit og at vi velger oss et annet?

Jan Hårstad