Nytt

Rapporten retter særlig hard kritikk mot UNAIDS’ leder, Michel Sidibé. Foto Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

FN-organisasjonen UNAIDS blir slaktet i en ny rapport. Ledelsen visste om utstrakt mobbing, trakassering og maktmisbruk, men gjorde ingenting, heter det.

Siden 2009 har Norge støttet UNAIDS, som er FNs mest framskutte organisasjon i kampen mot hiv/aids, med rundt 1,5 milliarder kroner, ifølge Bistandsaktuelt. Inntil i fjor satt Norge i UNAIDS-styret.

Et uavhengig ekspertpanel står bak rapporten , som ble offentliggjort fredag. Der heter det blant annet at «bevisene for en ødelagt organisasjonskultur er overveldende».

– Krisen truer arbeidet til UNAIDS. Ledelsen har mislyktes i å forhindre eller håndtere meldinger om trakassering, herunder seksuell trakassering, bøllete opptreden og maktmisbruk, skriver ekspertpanelet, som understreker at dette har pågått i årevis uten at noen er blitt stilt til ansvar.

Panelet retter særlig hard kritikk mot UNAIDS’ leder, Michel Sidibé fra Mali, og anbefaler at WHOs programkomité, som administrerer UNAIDS, vurderer hans stilling.

– Panelet har ingen tillit til at den nåværende ledelsen kan sørge for nødvendige endringer, siden den i stor grad er ansvarlig for dagens sørgelige tilstander, heter det i rapporten.

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!