Sakset/Fra hofta

Medier som BBC var ikke sene om å dra frem nazi-kortet mot Danmark pga forslaget om at flyktninger som har verdier for over et visst beløp skal få dem beslaglagt.

Standard-argumentet har vært at dette minner om nazistenes konfiskering av jødisk eiendom. Selv den gamle danske rabbiner Bent Melchior har gått god for slike assosiasjoner. Det blir ikke mer sant av den grunn.

Det som er kjent som Godwins lov – at alle debatter før eller siden ender med at noen trekker nazi-kortet, gjelder ikke lenger bare debatter på blogger, det har for lengst spredt seg til de etablerte mediene. Opphavsmannen Mike Godwin gjorde en observasjon av et fenomen som sa noe om deltagerne. At mediene og bestemte politikere og akademikere nå leder an i å bruke nazi-kortet, sier noe om at de er inne i de samme sære irrganger.

Den som vet noe om jødeforfølgelsene vet at sammenligningen ikke bare halter. Den er forrykt. Nazistene satte i gang en systematisk diskriminering, utskillelse og destruksjon av jødene, der beslagleggelse av eiendom bare var en stasjon på veien.

Flyktninger som kommer til Danmark får rett til en rekke goder, men innvandringsminister Inger Støjberg synes bare det er rett og rimelig at de selv bidrar, hvis de har noe. Det er noe ganske annet enn nazistene som strippet jødene for alt, til slutt livet.

De to tog har derfor helt forskjellige destinasjoner, men mediene later som om hvert eneste forsøk på å stille krav til integrering i virkeligheten er det første skritt mot endestasjon Auschwitz.

Det er en devaluering, både av integreringsebatten og av jødeforfølgelsene og lærdommene fra annen verdenskrig.

BBC kjørte frem UNHCR som også fordømte forslaget. Selvsagt. FN-organene styres av mennesker som har gjort humanitær innsats til et polititisk spill. Det gjelder å holde Vesten på defensiven og ingenting er mer effektivt enn nazi-kortet.

Inntil nå.

Signalene igår var ikke så entydige som BBC og UNHCR gjerne skulle sett. Danskene er ikke opprørt. Det står ikke folkemengder utenfor Christiansborg. Forslaget er til behandling på normalt vis. Det har visserlig gitt en del negativ PR. Men måske Danmark også setter seg i respekt?

Danmark har siden karikaturstriden vist en stædighet som ingen annen europeisk nasjon. Nå gjør de det igjen. Og nå er det BBC og FN som er på defensiven. Propagandaen biter ikke længer.

Det har selvsagt med nyttårsaften i Köln å gøre og rekken av terrorangrep. Stemningen i Europa er ved å snu. Da fremstår land som tør å si nei plutselig i et annet lys.

Det er ikke den økonomiske gevinst av forslaget som betyr noget. Det er symbolikken, signalet.

Hvis den negative PR avskrekker flyktninger vil ikke Danmark ha noe mot det. De andre landene trår vannet. Hvis de ser at danske løsninger fungerer kan de også bli fristet.

Det er det BBC og UNHCR forstår. Danske løsninger kan smitte. Det gjelder for enhver pris å hindre en epidemi, og i en slik kamp er alle midler tillatt.