Nattens debatt på CNN om sikkerhetspolitikk ble ikke den katastrofe for Donald Trump som mediene har spådd og forsøkt å få til å gå i oppfyllelse. Virkeligheten er sterkere.

Den erfarne og dyktige reporteren, Jonathan Mann, sa i en kommentar: Amerikanerne har ikke vært så opptatt av sikkerhet siden 9/11.

En annen sa: Amerikanerne har ikke glemt 9/11.

Ny terror bringer minnene tilbake. Er det å spille på frykt? Mediene må begynne å passe på hva de sier. Ordene kan slå tilbake. Politisk kommentator John King la ikke skjul på sin fiendtlighet til Trump og får lov. Mann var mer «circumspect», forsiktig: Når et fenomen begynner å sette så dype avtrykk må mediene begynne å ta det inn over seg.

Det handler ikke bare om Trump. Det handler om velgere som er seere og kunder.

Hvit arbeiderklasse er det lov å mobbe

Men fremdeles var det slengbemerkninger om at Trump appellerer til hvite velgere uten college. Det er ingen andre velgergrupper man tør å omtale så nedlatende. Indirekte sier man: De vet ikke bedre.

Denne forakten, som er en gjenganger i liberale mediers dekning av det nye høyre, er ved å produsere det motsatte resultat: Folk blir forbannet. De føler seg tråkket på.

Bias som det heter i USA, tendensiøs dekning, vekker en respons når den blir så massiv.

Vi snakker om en kulturkamp innen Vesten.

Folk vil at noe skjer, de ser ikke tegn til at de etablerte partiene gjør noe. Når det dukker opp partier som definerer seg i opposisjon til det rådende system, blir de marginalisert, frosset ut, brennmerket.

Disse sosiale utstøtingsmekanismene gjør at kun en spesiell type mennesker orker å stille seg i the shitstorm.

Donald Trump har hud som et nesehorn og selvtillit som et Trump-tower. Kritikk gjør ikke inntrykk på ham. Han synes ikke helt å merke at han går over grensen.

Utspillet om at slektninger til terrorister også bør henrettes hører ikke hjemme i en seriøs debatt.

Men Trump sekunderte med et: – Why is it that they can kill us, but we can’t kill them?

Dette gir resonans i et land hvor mennesker måtte ta vare på deres egen sikkerhet  og bygge samfunn fra scratch.

Amerikansk freewheelin’

Trump var et fenomen som var nødt for å inntreffe i en eller annen form. Det nytter ikke å anklage ham for å utnytte terroren. Hvem ville ikke det? Hvilken politiker ville ikke spilt på terroren hvis de kunne? Men de andre politikerne har bundet seg selv på hender og føtter og er sinte på Trump fordi han nekter. Han opptrer helt fritt. De andre kaller det uansvarlig. Velgerne mener noe annet.

Iowa er bare seks uker unna. Der leder Ted Cruz, i neste delstat, New Hampshire, leder Trump.

Trump har ledet valgkampen i fem måneder, fastslo Mann. Andre kandidater som har forsøkt å komme inn utenfra har mislyktes. Establishment har hatt full kontroll.

Norske medier har vært opptatt av at høyrefløyen i GOP nærmest er fascister. Det er det eneste ordet de har igjen. De tar ikke inn over seg at folkets forakt også gjelder establishement i GOP.

Folk er fed up.

Mover

Terror og innvandring får folk opp av sofaen. Hvorfor? Fordi det endrer samfunn til noe helt annet. Og nå er det en sammenheng mellom de to. Marc Rubio var for å legalisere de med ulovlig opphold. Nå er det blitt en belastning. Argumentene er de samme som i Europa: Det strømmer folk over grensen mot Mexico og vi aner ikke hvem de er.

Hva med Europa?

Selv etter Paris står Europas grenser åpne. De tiltak som er satt inn er krusninger på overflaten.

I realiteten var det Europa som hadde trengt en Trump. I stedet kårer Time magazine Merkel til årets person. Er det en vits? Har de tatt en meningsmåling i Tyskland?

Call their bluff, heter det. Trump ødelegger mediene og politikernes spill. Han ikke bare kritiserer dem, han sparker bena under dem. De vet at skulle han vinne må de legge om hele den redaksjonelle profilen. Da vil deres politisering bli utålelig.

Det er skyggen av en slik kamp mediene ser, derfor hater de Trump.

Spenning må få utløp et sted

Men demokrati handler om endring. Mediene ynder å fremstille seg som de som holder demokratiets blodomløp i gang. Men stadig flere oppdager at det ikke stemmer. Mediene driver filtrering som blir en forurensning. De renser ut de sunne elementene og holder en fasade som gjør at Vestens motstandskraft undergraves. De vil ikke snakke om trusselen som vokser midt i blant oss.

Etter hvert terrorangrep stiger spenningsnivået, for det kommer ingen svar. Kun en rekke påminnelser om at myndighetene ikke følger med og ikke vil erkjenne hvor trusselen kommer fra. Slike bevis har kommet drypp-drypp etter San Bernardino-massakren.

Amerikanere hører at mediene ikke stiller nærgående spørsmål til representantene for amerikanske muslimer. De blir skånet. Men man kan ikke bruke angrep eller trakasssering av muslimer som påskudd til å skåne dem. Det er bare med på å øke konfliktnivået. Mediene er blitt aktivister og vil ikke innrømme det.

Trump stikker bustehodet sitt inn og ødelegger spillet.

Når et konfliktnivå blir høyt nok, uten at noe skjer, vil velgerne si: Ja, vi ser at han ikke er helt god, men det spiller ingen rolle. Vi vil at noen skjer.

Når folk er villig til å stemme på en mann som Trump er det et tegn på at folk begynner å få nok.

Smarte journalister som Jonathan Mann har forstått det.

 

 

 

 

Debatten går i reprise på CNN ikveld kl 2100

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂