Det som skjer trenger å «oversettes», dvs forklares, dekodes, settes inn i en riktig sammenheng. Oppgaven blir enorm når mediene, som skulle gjort jobben, gjør det motsatte.

I enhver forståelse er det primære, sekundære, tertiære årsaker, eller variabler om man vil. Man må ha tak i de grunnleggende motsetninger for at virkeligheten skal gi noen mening.

Men hva hvis politikerne og mediene opererer med falske variabler? Hva om de skyter ved siden av og konstruerer og feiltolker dem de angriper?

Den nye høyrebølgen i Vest-Europa er blitt systematisk mistenkeliggjort.

Men det er ingenting mot den tsunamien som Donald Trump har utløst. Man forstår at det står store ting på spill. Trump varslet med innsettelsestalen at han mener alvor. Han kommer til å gjøre det han lovet. Mediene har plukket opp hansken.

Deres medspillere på innsiden av byråkratiet har gjort oppgaven vanskelig for Trump. Putins propaganda og cyberkrig har gitt liberale medier et viktig kort de kan spille ut: Trump samarbeider med russerne! Mediene har klart å piske opp så mye tvil rundt the Moscow Connection at det kostet Michael Flynn jobben.

Kaos i Det hvite hus, forkynte mediene.

Hva gjør Trump? Han holder en solo-pressekonferanse fredag i Det hvite hus, hvor han holder på i fem kvarter. Han viser styrke: Trump blir ikke svak når det stormer, han vokser. Midt i mediehysteriet var det mange som motstrebende måtte erkjenne det. Dette var ingen slagen mann.

Hva har Trump å spille ut midt i kakofonien? Han går til sine velgere. Han møtte dem i en enorm flyhangar i Marlboro i Florida. 9.000 var pakket sammen og det sto flere utenfor. De første var på plass kl 0400 om morgenen.

Rush Limbaugh var gjest hos Chris Wallace i Fox News on Sunday. Vi observerer noe vi selv erfarer i Document: Når de etablerte mediene går av skaftet tilfaller det alternativer å beholde bakkekontakten.

Rush Limbaugh, radio-talkverten som regnes for outsider, er plutselig insider. Trumps presidency gjør ham til insider, fordi han forstår Trump og hans velgere på deres egne premisser. Det klarer ikke mediene. De er bare ute etter å ødelegge ham.

Limbaugh besitter dermed en uvurderlig kapital: Han kan forklare hva som foregår. Siden USA er et friere samfunn enn Europa kan ingen stanses ham. Eteren er fri og Fox News forstår hans markedsverdi.

Mediene har erklært Trump krig. De vil ødelegge ham, men den vanlige måten å ramme en republikansk president på – som har vært utprøvd fra Nixon til Bush II, fungerer ikke på Trump. Han har noe ingen av forgjengerne hadde: Han har en egen connection til sine velgere.

Det er bare Trump som kan ødelegge Trump, sier Limbaugh. Så lenge Trump opprettholder connection til sine tilhengere, vil de ikke kunne ødelegge ham.

Det var det Trump manifesterte i Florida: Han bekreftet båndet til velgerne. Derfor fikk møtet litt karakter av et bønnemøte.

Bokstavelig talt: Melanie fikk åpne med Fadervår. Det er lenge siden noen har lest Fadervår på et folkemøte med USAs president. Men dette er den tredje faktoren i trekanten: Presidenten og hans folk, bundet sammen av en høyere makt: Gud.

Dette er Amerika, dette er grunnfjellet, dette er de røttene som går helt tilbake til grunnleggelsen av Amerika: Frihet og Faith. (Det er en forskjell på tro og faith, faith er bredere. Amerikanere vil instinktivt forbinde det med amerikanske verdier og patriotisme).

Det er denne vogna Trump har dratt i gang, og den lar seg ikke stanse, med mindre Trump skuffer sine velgere enormt.

Men mediene vil hele tiden forsøke å få han på defensiven, til å tilpasse seg realitetene. Deres realiteter.

Men med Trump er det et nytt ball game, og medienes svakhet er at dette ball game er mer adekvat i forhold til virkeligheten enn medienes fremstilling av den. Lo and behold! Det skulle vært omvendt. Det er vanligvis omvendt: Mediene «oversetter» og politikerne pynter på virkeligheten, snakker svada eller høystemt retorikk, slik Obama elsket.

Men rollene er byttet om og mediene kommer til å tape.

Hvorfor?

Fordi – igjen Limbaugh – 43 prosent av velgerne hadde en følelse av at hvis ikke noe skjedde var det ute med USA. De følte at nasjonen var i ferd med å gå tapt.

People that voted for Donald Trump, people that support Donald Trump really, really believe that they were gonna lose the country if Hillary Clinton won. This is not an idle thought; it’s not an exaggeration. They really believe that the country as founded was up for grabs. It was over if Hillary had won, if the Democrats had another four or eight years to do what they do with the judiciary and so forth. (…..)

…..most in Washington never thought the country was facing any kind of a crisis, whereas clearly a majority of Americans who voted think there is a crisis. It’s fascinating to me that the people in Washington didn’t, and it comes down to the elites are fine where they live. Their incomes are up; their job security is supreme. They don’t even have to really worry about meritocracy.

All they’ve gotta to worry about is, you know, politically correct membership status. The effects of their policies don’t impact them. They don’t live amongst a bunch of crime-ridden illegal immigrants and refugees. They don’t have to deal with any of the results of their policies. transcript

Meningsmålinger har over lang tid vist at to tredeler av amerikanerne føler at nasjonen er på feil kurs.

Nå valgte de Trump. Mediene kan ikke få seg til å legge sammen 2+2=Trump. I stedet finner de på forklaringer om at amerikanerne er blitt forført, eller er nasjonalister, isolasjonister, eller enda verre.

Fordi de er hvite, arbeiderklasse og for stor del kristne er de ikke meningsberettiget.

En slik innstilling er selve definisjonen på formynderi og autoritær holdning. Det passer dårlig i et massekommunikasjonssamfunn.

Trump har en force som han i helgen visste å bruke: Han er en Master Communicator, som en liberal journalist fra Washington Post kalte ham. Det var en stor innrømmelse.

Trump vil beat them at their own game.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.